Het woningtekort: gezamenlijk de crisis aanpakken

Door Hink Speulman op 9 februari 2022

In een serie van drie geeft lijsttrekker Hink Speulman toelichting op het ontstaan van het woningnoodprobleem en hoe de PvdA dit in onze gemeente wil oplossen. Met name gaat hij in op de door de gemeenteraad aangenomen motie van 3 februari. Daarin wordt onderzoek gevraagd naar het betrekken van andere partijen voor sociale huurwoningen. In de ogen van de PvdA-fractie een slechte zaak.

De Partij van de Arbeid in Achtkarspelen wil dat de gemeente nadrukkelijk de regie neemt op het gebied van woningbouw.

Wonen voor ouderen
Seniorenorganisatie KBO-PCOB onderzocht de woonwensen van ouderen. De ideale woning om oud in te worden is volgens dit onderzoek de huidige woning (35%), gevolgd door een flat of appartement (30%), een wooneenheid met zorg (11%) en een vorm van samenwonen met gelijkgestemden, met zorg dichtbij, zoals een hofje of een verzorgingshuis (10%). De ouderen die zouden willen verhuizen geven daarvoor de volgende redenen: de woning is te groot, te klein, vereist te veel onderhoud of heeft trappen. Mede door de vergrijzing is het zaak dat er snel meer voor ouderen geschikte woningen worden gebouwd. De doorstroom die hierdoor ontstaat zal effectief bijdragen aan het verlagen van het aantal woningzoekenden.

Woningen voor jongeren
Maar er moet méér gebeuren. Veel jongeren wonen noodgedwongen langer thuis dan hun (en hun ouders) lief is. Jongeren die elders hebben gestudeerd en graag naar Achtkarspelen zouden terugkeren om hier een toekomst op te bouwen zoeken elders een plek. Daarom moet er eveneens snel woonruimte voor jongeren komen. Ook hier zijn de uiteenlopende woonwensen van de woningzoekenden leidend. Het gaat daarbij – kort gezegd – om sociale huurwoningen (zowel een- en tweepersoons-huishoudens als gezinswoningen), starterswoningen in de koopsector en alternatieve woonvormen, zoals Tiny Houses.

Flexibel en tijdelijk bouwen
Om spanningen in het woningaanbod te kunnen opvangen is het tenslotte wenselijk om ook aan flexibel en tijdelijk bouwen te denken. Daarnaast is de Partij van de Arbeid van mening dat de gemeente kan besluiten om bij verordening te bepalen dat woonruimte gedurende een bepaalde periode (wanneer en zolang de omstandigheden dit vereisen) uitsluitend beschikbaar is voor mensen die economisch of sociaal aan Achtkarspelen zijn gebonden.

Gezamenlijk optrekken
Om het een en ander zo snel mogelijk te kunnen realiseren zullen gemeente, woningcorporaties en particuliere initiatiefnemers gezamenlijk moeten optrekken, onder regie van eerstgenoemde. De vier grootste struikelblokken vormen het tekort aan bouwgrond, de wet- en regelgeving en de (mede door bezwarenprocedures) langdurige, ‘stroperige’ procedures die moeten worden doorlopen. Het begint echter allemaal met een heldere en concrete ambitie.

Miskleun van formaat
Wat absoluut niet bijdraagt aan een snelle oplossing is het besluit dat de gemeenteraad op 27 januari 2022 bij meerderheid nam. In dat besluit krijgt de Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) van drie politieke partijen (GBA, FNP en CDA) volledig onterecht een onvoldoende. Gelijktijdig wordt onderzoek aangekondigd naar de mogelijkheden om de neoliberale aanpak nieuw leven in te blazen. Daarbij wordt aan particuliere (lees: commerciële) partijen een grote rol toebedacht. Natuurlijk gebeurt dit allemaal in het licht van de aanstaande verkiezingen, maar dat neemt niet weg dat het besluit geen echte oplossing biedt en vooral populistisch van toon is.

Verkiezingskoorts
Ook de verantwoordelijke wethouder lijkt bevangen door ‘verkiezingskoorts’. Zo moet hij jaarlijks op basis van de Woonvisie van de gemeente met de wooncorporaties en hun huurders prestatieafspraken maken. De wethouder weigert echter om voor 2022 die afspraken met de SWA en de huurders te ondertekenen. Zijn motivatie daarvoor is even stoer als ondeugdelijk. Maar belangrijker: door deze actie blokkeert de wethouder de uitvoering van de Woonvisie. Desgevraagd tovert de wethouder in een artikel in de Leeuwarder Courant *) plotseling nog een gelegenheidsargument uit de hoge hoed. Zou dit echt extra stemmen opleveren?

*) Achtkarspelen stelt toekomst woningcorporatie ter discussie. Een artikel van Melle Veltman, Leeuwarder Courant, 5 februari 2022.

Hink Speulman

Hink Speulman

Hink Speulman is jarenlang in zowel de commerciële als de publieke branche werkzaam geweest. Zijn belangstelling gaat uit naar mens en samenleving, evenals naar kunst en cultuur. Sinds december 2020 gepensioneerd, maar ‘niets doen’ is niet zijn stiel. Hink beschouwt zichzelf als een rechtgeaarde en kritische sociaaldemocraat, maar géén meeloper in een beweging.

Meer over Hink Speulman