Zorgen over toekomst van het Herbranda-complex in Buitenpost

Door Hink Speulman op 28 september 2022

In mei van dit jaar bracht het in Arnhem gevestigde bedrijf ABC Capital het complex ‘Nieuw-Herbranda’ aan de Voorstraat in Buitenpost op de markt. Het complex bestaat uit 24 eengezinswoningen en een hoofdgebouw, midden in een ruime tuin met wandelpaden, vijvers en zitbanken.

Als zorginstelling voor ouderen werd het in 1956 gerealiseerd door de Wiersma-Reitsma Stichting. Het complex ging een aantal jaren geleden echter in eigendom over naar Woonzorg Nederland: een in Amstelveen gevestigde vastgoedorganisatie die zich toelegt op ouderenhuisvesting. Die eigenaar wil er nu weer van af.

De fracties van Partij van de Arbeid en GroenLinks in de gemeenteraad van Achtkarspelen maken zich zorgen over de verkoop van het complex, met name met het oog op de belangen van de huidige bewoners. Deze zijn voor hun huisvesting aangewezen op de woningen op de huidige locatie: alternatieven zijn voor hen in het dorp niet beschikbaar. De fracties willen bovendien proberen te voorkomen dat het strategisch gelegen gebied het speelterrein wordt van een particuliere of institutionele belegger, die er een slaatje uit wil slaan. Al eerder zijn hierover vragen gesteld, maar de recente ontwikkelingen vormen voor beide fracties aanleiding voor nieuwe vragen aan burgemeester en wethouders over de precieze gang van zaken. Het accent ligt daarbij vooral op de procedurele aspecten.

Hink Speulman en Tjitske Veenstra,
Fractievoorzitters Partij van de Arbeid en GroenLinks

Hink Speulman

Hink Speulman

Hink Speulman is jarenlang in zowel de commerciële als de publieke branche werkzaam geweest. Zijn belangstelling gaat uit naar mens en samenleving, evenals naar kunst en cultuur. Sinds december 2020 gepensioneerd, maar ‘niets doen’ is niet zijn stiel. Hink beschouwt zichzelf als een rechtgeaarde en kritische sociaaldemocraat, maar géén meeloper in een beweging.

Meer over Hink Speulman