Raadsvergadering had belangrijke lokale onderwerpen op overvolle agenda – 2

Door Hink Speulman op 30 april 2021

Een terugblik op de raadsvergadering van 22 april

Woningbouw in Achtkarspelen

Hoewel het hier om een bevoegdheid van burgemeester en wethouders gaat, had de raad het concept van de woningbouwprogrammering 2021 op de agenda gezet. Daarbij werden twee moties ingediend. In de eerste motie, ingediend door de coalitiepartijen en de VVD, werd het college opgeroepen om méér ambitie te tonen en – in plaats van het voornemen voor nieuwbouw van (netto) ruwweg 350 woningen in de komende tien jaar te gaan voor 1.500 woningen.

De PvdA diende een motie in, medeondertekend door de FNP, die zich niet specifiek richtte op aantallen, maar die voor de korte, middellange en lange termijn vooral aanstuurde op meer daadkracht. De PvdA vindt dat de woningbouwambitie van Achtkarspelen moet zijn afgestemd op de actuele woningbehoefte van de inwoners. Het gaat daarbij niet alleen om aantallen (‘kwantiteit’), maar vooral ook om ‘woningen op maat’, afgestemd op de levenssituatie en de woonwensen van de inwoners. Ook wil de PvdA de grondexploitatie in Achtkarspelen weer tot een ‘verdienmodel’ maken.

Beide moties werden raadsbreed, met alleen de PVV tegen, aangenomen. De PvdA zal in de volgende raadsvergadering inzake woningbouw opnieuw met een motie komen. Hierbij zal het o.a. gaan om de ontwikkeling van twee bouwplannen in Buitenpost: ‘welstandsluw’ bouwen aan de Keurloane en de realisering van ‘Tiny Houses’ aan de andere kant van het dorp.

MFA Twijzelerheide

Een ander heikel punt op de agenda betrof de multifunctionele accommodatie (MFA) in Twijzelerheide. De huisvesting van de twee basisscholen loopt in dit dorp op z’n laatste benen, in een eventueel nieuw gebouw zou de kinderopvang kunnen worden geïntegreerd, maar toevalligerwijs is ook de voetbalclub (VVT) al geruime tijd aan een nieuwe en vooral grotere accommodatie toe. Voeg daarbij dat de exploitatie van het dorpshuis dankzij externe ontwikkelingen (peuterspeelzaal die de huur opzegt, verdwijnen sociaal cultureel werk) steeds moeilijker wordt en ook zij zouden aan alternatieve huisvesting toe kunnen zijn. Eén plus één is twee zou je zeggen. En ook een initiatiefgroep uit het dorp zelf was tot die conclusie gekomen en had een plan uitgewerkt dat klonk als een klok, een plan dat de leefbaarheid van Twijzelerheide een enorme boost zou geven, een plan dat de toekomst van deze voor elk dorp essentiële voorzieningen voor langere tijd zou garanderen, een plan dat het warm kloppende hart van Twijzelerheide voor tientallen jaren zou voeden. ‘Te duur’, had het college in november van het afgelopen jaar echter besloten. Toch wel heel erg jammer, had de initiatiefgroep enkele weken geleden aan de raad verteld. En de raad leek het met de initiatiefgroep eens te zijn. Want het was inderdaad een geweldig plan. Een aangekondigde motie van FNP, CDA en meer van dat rechtse spul – waarin verzocht werd om een herhaling van het (uiterst gedegen) onderzoek van de initiatiefgroep – was kennelijk uitgelekt, want daags voor de raadsvergadering was er een brief van de besturen van de scholen en de kinderopvang bij de raad bezorgd waarin zij aangaven geen zin meer te hebben in verdere vertraging en dat zij dus afhaakten. Doodzonde. De PvdA kwam met een motie waarin aangegeven werd dat het hijsen van de witte vlag altijd nog mogelijk was en dat het college nu onmiddellijk met de hoed in de hand naar de schoolbesturen moest om aan te geven dat het uit was met de vertraging en de stroperigheid en dat vanaf nu de grootst mogelijke spoed zou worden betracht. Meerdere raadsleden drongen aan op samenvoeging van de moties en de respectievelijke indieners gaven gehoor aan die oproep. Het gevolg was dat het college raadsbreed aan het werk werd gezet om te redden wat er nog te redden viel. De kans is helaas niet meer zo groot, ergens houdt de geloofwaardigheid natuurlijk op, maar als het lukt dan zou dat werkelijk een ‘boppeslach’ van de eerste orde voor Twijzelerheide zijn.

Ontwerpbegroting FUMO 2022

De gemeenteraad heeft zich eerder uitgesproken voor een ‘nullijn’ voor de begrotingen van de verschillende ‘gemeenschappelijke regelingen’ waarin de gemeente deelneemt. De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) is een gemeenschappelijke regeling die de gemeente van hogerhand is opgelegd. De organisatie heeft de eerdere uitspraak van de gemeenteraad volledig naast zich neergelegd. Daarom stemde de PvdA – als enige partij in de raad – tegen de ontwerpbegroting van de FUMO voor 2022.

Nalevingsbeleid sociaal domein

Als één van de laatste punten deze avond stond het zogenaamde ‘nalevingsbeleid’ op de agenda. Want de raad stelt regels vast, verzint procedures, neemt standpunten in, maar dit moet dan wel worden nageleefd. Door de gemeente zelf uiteraard, maar ook door de inwoners en – in toenemende mate – door zorgaanbieders. Soms gaat er iets mis. En dan wil er wel ‘ns een akelige machinerie in werking worden gezet. Neem nu de toeslagenaffaire die de laatste tijd zoveel in het nieuws is. Een vergissing, iets vergeten, iets niet begrepen en je wordt van overheidswege in de ellende gestort. In het voorliggende raadstuk werd gelukkig aangegeven dat fouten niet perse fraude hoeven te betekenen. Mensen kunnen zich ook gewoon vergissen. Kunnen iets niet begrijpen. Kunnen iets vergeten. En dus moet je elkaar helpen. Helpen om de regels uit te voeren zoals de raad die bedoeld heeft. Niet met achterdocht en wantrouwen, maar met begrip en met een helpende hand. De PvdA complimenteerde het college met dit stuk. Onnodig te zeggen dat de rechtse partijen er het zwijgen toe deden. Begrip, hulpvaardigheid … kennelijk was het allemaal niet zo aan hen besteed.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 ambitieuze doelen voor duurzame ontwikkeling vastgesteld – de zogeheten ‘Global Goals for Sustainable Development’. Alle Global Goals hebben subdoelen die direct of indirect verband houden met het dagelijkse werk van o.a. de gemeenten. Mede daarom stonden zij op de overvolle agenda voor de raadsvergadering van 22 april. In het verkiezingsprogramma 2018-2022 spreekt de PvdA zich ervoor uit dat Achtkarspelen in de top 5 van de duurzaamste gemeenten in Fryslân komt te staan. Hoewel een deel van de raad de aard en reikwijdte van de duurzame ontwikkelingsdoelen niet leek te (willen) begrijpen, werd het voorstel uiteindelijk met één stem verschil aangenomen.

Het liep al tegen elf uur toen de voorzitter de (digitale) raadsvergadering sloot. Drie juni gaan we verder. Dan bespreken we dus waarschijnlijk ook het armoedebeleid. Wij zijn er klaar voor!

Hink Speulman

Hink Speulman

Hink Speulman is jarenlang in zowel de commerciële als de publieke branche werkzaam geweest. Zijn belangstelling gaat uit naar mens en samenleving, evenals naar kunst en cultuur. Sinds december 2020 gepensioneerd, maar ‘niets doen’ is niet zijn stiel. Hink beschouwt zichzelf als een rechtgeaarde en kritische sociaaldemocraat, maar géén meeloper in een beweging.

Meer over Hink Speulman