Geen kramp door krimp – meer bouwen!

Door Hink Speulman op 21 april 2021

De fractie van de Partij van de Arbeid zal tijdens de raadsvergadering van 22 april een motie indienen met betrekking tot het daadwerkelijk realiseren van de woningbouwambitie van de gemeente Achtkarspelen. Onlangs werden bekend dat de noordelijke provincies 220.000 woningen willen realiseren, bovenóp de geplande 100.000 woningen. De ambities van de vier gemeenten in Noordoost Friesland zijn bescheidener. Zo denken burgemeester en wethouders van Achtkarspelen concreet aan het realiseren van 648 nieuwe woningen in de periode 2020 en 2030. Bijna de helft van het genoemde aantal is echter al gebouwd of bestemd. Naar de mening van de PvdA-fractie is de woningbouwambitie van Achtkarspelen ontoereikend om in de potentiële woningbehoefte van de inwoners te voorzien. Hoe groot die behoefte precies is, en waaruit die precies bestaat, is op dit moment nog onduidelijk: exacte en goed onderbouwde cijfers ontbreken.

Een lokaal onderzoek in Buitenpost, door de inwoners zélf uitgevoerd, laat echter zien dat er sprake is van een groot gat tussen de geïnventariseerde woonbehoefte en het feitelijke woningaanbod. Het gaat daarbij niet alleen om gezinswoningen, maar ook om ‘woningen op maat’, afgestemd op de levenssituatie en de woonwensen van de inwoners. Anders gezegd: het gaat niet alleen om kwantiteit, maar ook om variëteit c.q. kwaliteit.

Achtergrondinformatie.

Dit zijn de ambities van de PvdA in Achtkarspelen volgens het Verkiezingsprogramma 2018-2022:

  • Levensloopbestendig bouwen.
  • Passende huisvesting voor nu, maar ook voor later.
  • Bouwen naar behoefte, en die behoefte wordt niet (uitsluitend) door ‘professionals’ bepaald, maar ook en vooral door de inwoners van onze dorpen.
  • Het faciliteren van de bouw van Tiny Houses.
  • Voorwaarden scheppen voor particuliere investeerders om woningen te bouwen.
  • Geen Kramp door de Krimp. We gaan de komende vier jaar 120 éxtra woningen bouwen.

De PvdA-fractie constateert dat de huidige woningbouwambitie onvoldoende tegemoetkomt aan de actuele woningbehoefte van de inwoners van Achtkarspelen. Bovendien is de fractie zeer bezorgd over de stijgende woningprijzen en de onmogelijkheid voor jongeren uit Achtkarspelen om zich (bijvoorbeeld na een studie elders) in de gemeente te kunnen vestigen en een toekomst op te bouwen. De ‘druk vanuit het westen’ vormt een bijkomende factor.

Naar de mening van de PvdA-fractie kan om deze redenen niet worden volstaan met alléén met het naar boven bijstellen van de woningbouwambitie: er moet vooral een flinke scheut ‘daadkracht’ aan de ambities worden toegevoegd. Volgens de fractie schieten burgemeester en wethouders juist op dit punt ernstig tekort.

Daarom hoop de fractie in de raad van donderdag een meerderheid te vinden voor een motie waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgedragen:

  1. op korte termijn daadkracht te laten zien door bestaande en bestemde woningbouwlocaties in de dorpen werkelijk te realiseren;
  2. op middellange termijn door oprekking van de ‘contourlijn binnenstedelijk’ bouw mogelijk te maken op kansrijke locaties in de verschillende dorpen;
  3. met het oog op de lange termijn gronden aan te kopen voor woningbouw, zodat de grondexploitatie niet langer een kostenpost is, maar een verdienmodel wordt.

De PvdA juicht het verder toe wanneer de gemeente zich meer meegaand en vooruitstrevend opstelt als het gaat om woningbouwplannen die afwijken van het ‘geijkte plaatje’ of van de door de gemeente gedachte c.q. gewenste invulling van locaties. Zo bleek tijdens de onlangs gehouden informatiecarrousel van de gemeenteraad dat het voor initiatiefnemers op dit moment schier onmogelijk is om een ‘Tiny House’ te realiseren.

Hink Speulman

Hink Speulman

Hink Speulman is jarenlang in zowel de commerciële als de publieke branche werkzaam geweest. Zijn belangstelling gaat uit naar mens en samenleving, evenals naar kunst en cultuur. Sinds december 2020 gepensioneerd, maar ‘niets doen’ is niet zijn stiel. Hink beschouwt zichzelf als een rechtgeaarde en kritische sociaaldemocraat, maar géén meeloper in een beweging.

Meer over Hink Speulman