Anneke en Jaap Jongejan hebben vijf jaar geleden een route ontwikkeld voor een wandelpad van 165 km door de Noardlike Fryske Wâlden. In 2018 werd het geopend door weerman Gerrit Hiemstra, afkomstig uit Sumar. Inmiddels zijn er ruim 2.000 wandelgidsen verkocht. Voor kandidaten Bram Sikkema en Hink Speulman reden om bij hen op bezoek te gaan. Als PvdA pleiten we immers voor versterking van recreatie en toerisme én voor behoud van ons mooie landschap.
Jaap en Anneke wandelen veel. Bijvoorbeeld het Pieterpad, het Twentepad en het Krijtlandpad. Anneke daarover: ”Komst troch prachtige kearnen. Mar it bûtengebied is grutskalich. Sa oars as ús kûliselânskip.” Het landschap in Noordoost Fryslân is prachtig in tact gebleven. En het is heel afwisselend. Een prachtig gebied om te wandelen.
Professionele steun
Daarom zochten Anneke en Jaap contact met Wandelnet, het platform van lange-afstandswandelpaden, en met agrarische natuurvereniging NFW. Jaap: “Als particulier kom je niet zover. We hebben van Wandelnet ondersteuning gekregen en slimme tips. We hebben zelf de hele route ontwikkeld en daarbij steun gehad van de gemeenten.”
Afwisselend Fries landschap
Omdat het pad door vijf gemeenten loopt is er door de provincie Fryslân geld beschikbaar gesteld. Bovendien loopt het pad door afwisselend Fries landschap: Friese heide, coulisselandschap, adellijke geschiedenis en waterrijk gebied.
Geschiedenis van de streek
Door de samenwerking met Wandelnet is het pad vastgelegd in een gids en een gps-route. Dat bood ook de mogelijkheid om te vertellen over de rijke geschiedenis van het gebied. Bijvoorbeeld over Troelstra en het Volksgebouw in Boelenslaan, of de streekverhalen die zijn vastgelegd door Dam Jaarsma. Een rode draad is de ontwikkeling van het landschap en het verband tussen agrarische en natuurbelangen.
Vrijwilligers
Met geld alleen ben je er niet. Een groep van zo’n 10 vrijwilligers zorgt er voor dat het pad herkenbaar blijft. Regelmatig lopen Anneke en Jaap het pad en controleren of de bewegwijzering er nog is. Tot nu toe is het pad goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Gastvrijheid
Er is nog wel wat te wensen. Het zou fijn zijn als er meer dorpsommetjes komen die aansluiten op het pad. En dat er meer pleisterplaatsen komen waar de wandelaars een broodje kunnen eten en een kopje koffie of thee kunnen krijgen. Anneke: “By guon paden, bygelyks yn Limburch, is fan alles te krijen. Simmerdeis kofje mei appeltaart, winterdeis beannesop. Dat fielt hiel gastfrij.” Ook zouden er langs de route meer eenvoudige overnachtingsplaatsen, refugio’s, kunnen komen.
Kandidaat raadslid Bram Sikkema: “Dit inisjatyf slút moai oan op ús ferkiezingsprogram. We sjogge ek dat minsken mear en mear kuierje. En sa learst net allinne ús lânskip kennen, learst ek mear oer ús skiednis. En it soe foar boerebedriuwen in moaie ekstra wêze kinne om foar oernachtingsmooglikheden te soargjen.”
Het pad wordt vermeld op de website van Wandelnet. Een redacteur van Wandelnet noemt het een van de drie mooiste streekpaden van Nederland. https://www.wandelnet.nl/streekpad-noardlike-fryske-wâlden