Door Lutz Jacobi op 20 april 2015

Toekomst en techniek.

De winnaars van de First Lego League waren op bezoek bij de PvdA fractie in de Tweede Kamer. De First Lego League is een wedstrijd tussen scholieren van negen tot en met veertien jaar.

Deze scholieren veroverden een plek in de wereldfinale in St Louis (VS) en het Open African Championship, beiden dit voorjaar. Wereldwijd deden meer dan 240.000 kinderen uit meer dan 80 landen mee aan de wedstrijd. Deze wedstrijd is een programma van de Stichting Techniekpromotie. Deze stichting maakt zich sterk om in de belevingswereld van kinderen aandacht te creëren voor techniek en wetenschap.

In de fractiekamer van de PvdA vertelden deze bollebozen over het onderzoek en gaven ze demonstraties van de computers. Het thema voor het projectonderzoek dit jaar was ‘De vorm van leren in de toekomst’. De belangrijkste conclusie is dat leren programmeren voor kinderen veel meer toegankelijk moet worden. Bijvoorbeeld door ander speelgoed. Het speelgoed dat nu verkrijgbaar is in de winkels, is geprogrammeerd. Er moet speelgoed komen waarbij kinderen spelenderwijs dat programmeren zelf leren. De wereld is immers bijna helemaal computergestuurd!

Deze winnaars vertelden over de zelfgebouwde robots en lieten zien hoe de robots werkten. Geweldig mooi! Groot en klein wordt enthousiast om te zien wat kinderen op deze leeftijd al voor elkaar krijgen. De robot die de scholieren ontwikkelden voor de tante van een van hen, die zich door afasie niet meer zelfstandig op straat kon begeven, maakte veel indruk. Door de toepassing van de techniek, maar ook door de gedrevenheid waarmee de kinderen zich hadden bezig gehouden met het zoeken naar een oplossing voor deze gehandicapte tante.

Geweldig inspirerend! Groot en klein op de knieën in de fractiekamer om de robots over de grond te zien bewegen! Techniek van de Toekomst is onbegrensd!

Lutz Jacobi

Lutz Jacobi

Voormalig lid van de Tweede Kamer, afkomstig uit Wergea. Was woordvoerder natuur, platteland en water en bemoeide zich als volksvertegenwoordiger met alles wat zij belangrijk vond. Frysk, yn ieren en sinen. Schreef iedere week een column. Een aantal daarvan is hier gepubliceerd.

Meer over Lutz Jacobi