Door Lutz Jacobi op 10 november 2013

Schoolontbijt in de Ridderzaal.

Afgelopen woensdag heb ik heerlijk ontbeten met kinderen van twee Haagse basisscholen, in de Ridderzaal.

Alweer voor de 11e keer vond het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt plaats. Op zo’n 2000 basisscholen in het land en dus ook op het Binnenhof!

In Den Haag ontbijt ik meestal in de Tweede Kamer: een lekker broodje kaas, kopje thee, kopje koffie, krantje. Goed begin van de dag, niets mis mee. Maar het jaarlijkse ontbijt, met zoveel schoolkinderen op t Binnenhof, daar kijk ik altijd echt naar uit.

Na de aftrap door journalist Frits Wester hebben ruim twintig Kamerleden samen met de kinderen lekker gesmikkeld. De kinderen konden ook vragen stellen aan de Kamerleden. Naast het ontbijten op een heel bijzondere plek dus ook een mooie kans voor de kinderen om een beetje kennis te maken met de politiek. En dat is mooi, want de drempel voor jonge mensen naar de Tweede Kamer kan wat mij betreft niet laag genoeg zijn, zij zijn de toekomst! Sowieso blijft een van mijn belangrijkste drijfveren ‘de politiek dichter bij de mensen brengen’.

Tegelijkertijd werd er in Nederland, op heel veel scholen in zo’n 353 gemeenten, het nationaal schoolontbijt gehouden. Bakkers bakten in totaal zo’n 600.000 bruine bolletjes, mueslibollen en krentenbollen en aan de scholen werden in totaal meer dan 816.000 sneetjes brood geleverd. Geweldig!

Ontbijten is zo belangrijk! Het lichaam heeft brandstof nodig aan het begin van de dag om te kunnen leren, presteren, nadenken! Maar nog steeds gaan veel kinderen zonder ontbijt naar school. Onderzoek bewijst dat je dan slechter presteert.

De opbrengst van het Nationaal Schoolontbijt gaat dit jaar naar WarChild: de organisatie die met muziek, sport, spel en toneel het leven van getraumatiseerde oorlogskinderen weer een beetje leuker maakt.

Het Nationaal Schoolontbijt is een mooie traditie. Ik hoop dat ik volgend jaar weer wordt uitgenodigd, ik kijk er nu al naar uit!

Lutz Jacobi

Lutz Jacobi

Voormalig lid van de Tweede Kamer, afkomstig uit Wergea. Was woordvoerder natuur, platteland en water en bemoeide zich als volksvertegenwoordiger met alles wat zij belangrijk vond. Frysk, yn ieren en sinen. Schreef iedere week een column. Een aantal daarvan is hier gepubliceerd.

Meer over Lutz Jacobi