10 november 2013

PvdA Kamerlid John Kerstens bezoekt VDM Drogeham.

VDM: innovatief en duurzaam bouwen combineren met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vrijdag 8 november bracht PvdA Tweede Kamer lid John Kerstens op uitnodiging van de PvdA en de FNV in Achtkarspelen een werkbezoek aan het bouwbedrijf VDM in Drogeham.

Doelstelling van VDM is het verantwoord maatschappelijk ondernemen combineren met innovatieve en duurzame ontwikkelingen in de bouw. In de fabriekshallen van VDM worden kant en klare zeer energiezuinige woningen in een groot aantal typen ontwikkeld en gebouwd. Daarna kunnen ze op de bouwplaats in één dag kunnen worden opgebouwd. Volgens hetzelfde concept is ook een starterswoning ontwikkeld voor € 83.500,– exclusief grondprijs.

Een andere bedrijfstak waarin VDM actief is is de renovatie. Dit was nodig omdat de crisis in de bouw ook VDM treft. Het aantal nieuw te bouwen woningen is in 2013 gehalveerd ten opzichte van de 250 in 2012. Ook in de renovatie is VDM innovatief: de bewoners kunnen in hun woning blijven tijdens gevel- en dak renovatie.

Bedrijfsleider Foppe Land gaf de bezoekers een indruk van het maatschappelijk verantwoord ondernemen in het bedrijf. VDM werkt samen met de zorgverlener De 4Elementen te Stroobos. Jongeren van 18+  met een lichte handicap of een psychische beperking vinden met extra begeleiding een plekje tussen  de 140 werknemers van VDM.  Ook zet VDM in op het hergebruiken van alle  “afval “ uit het productieproces.

PvdA’er John Kerstens hoorde tussen de regels door kritiek op het regeringsbeleid, met name met betrekking tot woningcorporaties. De bouw van huurwoningen ligt nagenoeg stil. Ook koopwoningen  worden bijna niet gebouwd. Dat leidt ook bij VDM tot reorganisaties en ontslag.

 8 nov VDM en John Kerstens 4 (640x427)

8 nov VDM en John Kerstens 3 (640x427)

8 nov VDM en John Kerstens 2 (640x427)

8 nov VDM en john Kerstens 1 (640x427) (2)