Overpeinzing

Door Hink Speulman op 17 augustus 2022

Het is zomer en ‘dus’ vakantietijd. De gemeenteraad is met ‘zomerreces’. Dat geeft de gelegenheid om in alle rust (of vanuit een ander perspectief) naar de dingen te kijken.

Dan blijkt dat ‘op vakantie’ gaan voor steeds méér mensen onbereikbaar wordt. Vooral kinderen van gezinnen die moeten rondkomen van een minimuminkomen zien elk jaar hun vriendjes en vriendinnetjes op vakantie gaan, terwijl zij moeten thuisblijven. Vaak is er ook geen geld voor het zwembad of ander uitstapje. En als ze terugkomen op school missen zij een mooi vakantieverhaal. Stichting Weekje Weg (Paasheuvelgroep) biedt gemeenten de mogelijkheid om gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar, die van een minimumuitkering moeten rondkomen, tóch een weekje op vakantie te laten gaan. Op die manier worden de gezinnen uit de sleur van hun situatie gehaald en het sociaal isolement doorbroken.

Veel van de betrokken gezinnen blijken al jarenlang te weinig geld voor een vakantie te hebben. Door de fors gestegen energiekosten en de snel duurder wordende dagelijkse boodschappen heeft echter een groeiend aantal gezinnen het moeilijk om het hoofd boven water te houden. De ‘grote klap’ wordt voorspeld bij de afrekening van de energiekosten, later dit jaar. De energiebedrijven verwachten dan grote problemen voor een aanzienlijk aantal gezinnen.

Nadja Jungmann, lector schuld & incasso aan de Hogeschool Utrecht, zegt in een artikel van de NOS: “Als de vaste lasten van een gezin niet in het inkomen passen, is schuldhulpverlening geen oplossing meer. Het enige dat je dan kunt doen, is een moreel beroep op woningcorporaties en energiemaatschappijen om mensen niet uit hun huis te zetten en de verwarming niet af te sluiten.” Volgens haar wordt 6 miljard euro aan koopkrachtreparatie uitgegeven zonder dat goed in beeld is waar het moet landen. “We kiezen voor generieke oplossingen voor individuele problemen. Een groeiende groep komt helemaal klem te zitten.”

De lokale politiek is bij dit alles niet als eerste aan zet, maar draagt niettemin een eigen verantwoordelijkheid. Het is daarom goed wanneer de gemeenteraad na het zomerreces over deze (en andere) ontwikkelingen in debat gaat, met als doel om waar mogelijk en noodzakelijk hulp te bieden.

Hink Speulman

Hink Speulman

Hink Speulman is jarenlang in zowel de commerciële als de publieke branche werkzaam geweest. Zijn belangstelling gaat uit naar mens en samenleving, evenals naar kunst en cultuur. Sinds december 2020 gepensioneerd, maar ‘niets doen’ is niet zijn stiel. Hink beschouwt zichzelf als een rechtgeaarde en kritische sociaaldemocraat, maar géén meeloper in een beweging.

Meer over Hink Speulman