Henk Nijboer op bezoek in Achtkarspelen

28 februari 2021

Binnenkort zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Henk Nijboer, afkomstig uit Groningen, is een van de noordelijke kandidaten voor de Partij van de Arbeid voor de Tweede Kamer. Hij staat nummer 3 op de kandidatenlijst. Zaterdag 27 februari bezocht hij Buitenpost en Burgum. De aftrap van het werkbezoek was digitaal: in een digitale bijeenkomst maakte hij kennis met raadsleden en bestuursleden van de beide afdelingen. De centrale thema’s: wonen en leefbaarheid in de dorpen én geld voor gemeentes.

De Rijksoverheid heeft een nieuwe voorstel gemaakt voor de financiering van de gemeentes. Dat valt voor gemeentes in het noorden slecht uit. Henk Nijboer: “Dit voorstel pakt desastreus uit voor Groningen, Friesland en Drenthe. Zwembaden en bibliotheken moeten sluiten, de leefbaarheid gaat achteruit en de zorg verschraalt. Elke partij die het Noorden een warm hart toedraagt, moet dit voorstel direct van tafel vegen!”

In Buitenpost en Burgum sprak Henk met raadsleden, actieve inwoners en ondernemers. Belangrijke thema’s daarbij waren het leefbaar houden van de kernen, gezonde winkelcentra en voldoende woningen voor de inwoners van de dorpen.

In Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zijn te weinig woningen voor de mensen die daar willen wonen. Ouderen trekken weg uit Buitenpost omdat er voor hen geen geschikte woningen zijn. Jongeren kunnen evenmin geschikte woningen vinden. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid. Ook de leefbaarheid van het centrum in beide dorpen staat onder druk.

Samen met Theun Nicolai, fractievoorzitter van de PvdA in Achtkarspelen, werd een bezoek gebracht aan de Van den Brug locatie in Buitenpost. Een prima locatie voor woningbouw die al jarenlang braak ligt. Theun Nicolai: “Ik kan me hier echt over opwinden. Je ziet dat er een enorme behoefte is aan woningen voor senioren en starters. Deze locatie is al heel lang in eigendom van de gemeente. En nog steeds staan hier geen woningen. Het is tijd dat het college nu écht doorpakt zodat hier snel gewoond kan worden. Maar er zijn meer locaties die geschikt zijn voor woningbouw. Wij vinden dat ook het kassencomplex, de locatie Lutkepost en het terrein naast de ijsbaan snel moeten worden ontwikkeld voor woningbouw.”

Met Peter van de Hoef, raadslid met Wonen, Bouwen en Ruimtelijke Ordening in portefeuille, bezocht Henk Nijboer het centrum van Burgum. Peter van de Hoef:”De Lelylijn en Centrale As zijn belangrijke ontwikkelingen voor onze regio, het biedt kansen voor woningbouw en daarmee de ook de bevordering van de leefbaarheid en het behoud van voorzieningen. Ik ben blij dat de PvdA zich daar sterk voor maakt.”

Henk Nijboer maakt zich sterk voor de leefbaarheid in de dorpen. Daar was dit werkbezoek goed voor. Henk: “Ik heb veel opgestoken van dit werkbezoek. In de dorpen is sprake van woningnood. Je ziet dat jongeren én ouderen een plek zoeken om te wonen. De leefbaarheid in winkelcentra staat onder druk. Daar moet fors in worden geïnvesteerd. Ik zal me daar in de Tweede Kamer de komende 4 jaar weer sterk voor maken!”

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 15, 16 en 17 maart 2021. Naast Henk Nijboer zijn er meer noordelijke kandidaten, waaronder uit Fryslân. Op nummer 9 staat bijvoorbeeld Habtamu de Hoop uit Wommels. Op nummer 19 staat Christa Oosterbaan van Terschelling.