Heit en mem van de burgers

“Heit en mem van de burgers”, zó zien wij de rol en plaats van de gemeente. De gemeente moet daarom – net als heit en mem – rechtvaardig zijn, voor de inwoners zorgen en de inwoners vertrouwen schenken. Wij willen dat de gemeente er voor iedereen is, door de inwoners als betrouwbaar wordt ervaren en gebruik maakt van de kracht en kennis van de inwoners. Dat geldt zeker voor de inwoners die het meest kwetsbaar zijn en afhankelijk van steun van de overheid. Wij willen dat de gemeente steeds zorgt voor maatwerk, boetes vermijdt en maximaal gebruik maakt van de ruimte in de wet- en regelgeving. Als het nodig blijkt is de gemeente bestuurlijk ongehoorzaam en voorkomt zij dat inwoners door te strenge regels van het Rijk in de problemen komen.

De gemeente moet als lokale overheid ervoor zorgen dat belangrijke problemen worden opgelost. Dat kan niet aan de markt worden overlaten. Daarom moet de gemeente méér regie nemen, bijvoorbeeld op wonen, onderwijs, zorg, energievoorziening en de arbeidsmarkt. Ook moet de gemeente de inwoners méér betrekken bij belangrijke vraagstukken, hen zeggenschap geven en inwoners ondersteunen in hun initiatieven. Vrijwilligers, mantelzorgers en anderen die zich anders dan beroepsmatig inzetten voor de inwoners van onze gemeente en voor de samenleving als geheel moeten worden gewaardeerd, ondersteund en ontzorgd.

We verzetten ons tegen partijen die suggereren dat er makkelijke oplossingen zijn voor ingewikkelde maatschappelijke problemen, die bij gelegenheid anderen daarvan de schuld geven en die mensen willen achterstellen of uitsluiten.

Achtkarspelen heeft vier jaar geleden bij de raadsverkiezingen “een ruk naar rechts” gemaakt. Een proces dat mogelijk nog niet tot stilstand is gekomen. De partijen zijn vaak populistisch van karakter en gedijen op de onvrede en het onbegrip onder de inwoners. Zij maken misbruik van de zorgen van inwoners. Er wordt gescoord met “oneliners”, waarbij niet zelden bevolkingsgroepen worden weggezet. Mensen worden helaas om verschillende redenen uitgesloten van deelname aan de samenleving. Bijvoorbeeld door een beperking, hun leeftijd, etnische herkomst, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Maar ook door armoede of laaggeletterdheid. Wij willen dat iedereen kan meedoen en erbij horen en in vrijheid kan leven.
Daarom nemen wij stelling tegen gemeenschappen, groepen en politieke partijen die niet tolerant zijn en anderen discrimineren. We zetten ons in voor iedereen die niet voldoende voor zichzelf kan opkomen, die niet weerbaar of kwetsbaar is. Daarom vinden we dat geld dat bestemd is voor jeugdzorg en zorg en ondersteuning van ouderen niet kan en mag worden gebruikt om tekorten elders in de gemeentelijke financiën op te lossen.