PvdA-fractie diende motie armoedebestrijding in

Door Hink Speulman op 17 september 2021

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 16 september een motie ingediend. Het was voor ons net daarvoor geïnstalleerde Hink Speulman zijn eerste actie als raadslid. In de motie wordt voorgesteld om de twee subsidieregelingen ‘Versterken van zelf- en samenredzaamheid’ toegankelijker te maken voor inwoners en organisaties en beter af te stemmen op de praktische behoefte in Achtkarspelen. Daarvoor is zeker reden. De coronacrisis legde de eenzaamheid onder de Nederlandse bevolking op niet te ontkennen wijze bloot. Vooral onder jongeren, ouderen, alleenstaande ouders en enkele andere kwetsbare groepen is sprake van zorgelijke sociale en emotionele eenzaamheid. De rijksoverheid heeft de gemeenten daarom eenmalig geld gegeven voor de verbetering van ‘sociaal en mentaal welzijn en leefstijl’. Voor een correcte besteding van het geld stellen burgemeester en wethouders van Achtkarspelen de gemeenteraad voor akkoord te gaan met twee subsidieregelingen – eentje voor professionals en eentje voor inwoners en vrijwilligers.

In de voorgestelde subsidieverordeningen komen aldus uitsluitend initiatieven voor subsidie in aanmerking die een (aantoonbare) preventieve werking hebben, zodat er minder beroep wordt gedaan op professionele hulp of ondersteuning. Daarnaast moeten de initiatieven wat betreft inhoud, aanpak of werkwijze onderscheidend en/of nieuw zijn.

Hink Speulman

Hink Speulman

Hink Speulman is jarenlang in zowel de commerciële als de publieke branche werkzaam geweest. Zijn belangstelling gaat uit naar mens en samenleving, evenals naar kunst en cultuur. Sinds december 2020 gepensioneerd, maar ‘niets doen’ is niet zijn stiel. Hink beschouwt zichzelf als een rechtgeaarde en kritische sociaaldemocraat, maar géén meeloper in een beweging.

Meer over Hink Speulman