Jongerenketen UNESCO Werelderfgoed: geen grap

Door Otto Veenstra op 6 maart 2022

Op vrijdag 4 maart bracht PvdA Achtkarspelen een gezellig en geslaagd werkbezoek aan de keet in Surhuizum. Deze keet vormt een belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren uit Surhuizum en omstreken. Hink Speulman, Sjon Stellinga, Alie Ferwerda, Jack Hoving en Otto Veenstra werden gastvrij ontvangen in keet Pûs in Surhuizum.

Uitstekend beheer door vriendenclub
Deze keet bestaat al jarenlang. Eerst stond deze op een ander adres in buurtschap Ophûs (in de volksmond “De Pûs”). In de loop van de tijd werd de keet verplaatst naar de huidige locatie. De keet wordt gerund door een hechte vriendenclub uit Surhuizum en omstreken. Dit doen ze op uitstekende wijze. Naast verbouw, onderhoud en inkoop heeft de groep ook gezorgd voor gescheiden toiletten, een nooduitgang en andere voorzieningen rond brandveiligheid.

Anders kijken naar keten
Sommige mensen zijn negatief over keten. Meestal is dit onterecht. Natuurlijk zal er soms sprake zijn van dingen die ergens niet goed verlopen. Maar dat gebeurt ook wel eens in de horeca. Het frame dat het enkel “zuipketen” zijn is dan ook onterecht. Sterker nog, je kunt er ook heel anders naar kijken.

Goede organisatie
Het runnen van een keet is iets waar veel organisatie bij komt kijken. Je moet zelf een accommodatie creëren. Zo zijn er vele, vele uren gaan zitten in het plaatsen van de keet, het ervoor zorgen dat de juiste voorzieningen in de keet aanwezig zijn, het zorgen voor de benodigde financiën (een keet ontvangt geen enkele vorm van subsidie), het schoonmaken en onderhouden van de keet en het zorgen voor de inkoop. Dit doen de jongeren allemaal zelf. Ook zorgen ze zelf voor toezicht om problemen in en rond de keet te voorkomen. Echte klachten zijn er voor zover bekend ook nooit geweest over de keet. Dit zegt veel over hoe goed de keet gerund wordt.

UNESCO Werelderfgoed – geen grap!
De “keet” is al jarenlang een bekend fenomeen is in de Fryske Wâlden. Otto Veenstra was 40 jaar terug zelf al bezoeker van een keet. En ook daarvoor bestond het fenomeen al. Het pleidooi om het fenomeen “keet” op te laten nemen op de UNESCO lijst van cultureel immaterieel werelderfgoed is dan ook niet alleen maar grappig. Op de huidige UNECO lijst staan nu al zaken als de Belgische biercultuur en diverse carnavals. Keten zijn in de Fryske Wâlden een oud gebruik dat we moeten koesteren.

Jongeren hebben de toekomst
Natuurlijk kwamen de problemen waar jongeren in de huidige tijd tegenaan lopen en de rol van de lokale politiek ook aan de orde. Het niet kunnen vinden van een betaalbare woning is voor jongeren inmiddels een enorm probleem geworden. Lijsttrekker Hink legde goed uit wat er politiek binnen de gemeente rond dit thema ondernomen kan worden en de aanpak waar de PvdA voor staat. “In takomst foar elkenien” geldt voor iedereen, maar al helemaal voor jongeren voor wie de toekomst grotendeels nog in het verschiet ligt. Hink nodigde de jongeren dan ook uit om contact op te nemen wanneer iemand aanloopt tegen problemen waar de politiek mogelijkerwijs iets aan kan doen.

Ga stemmen!
Ook vele andere onderwerpen zoals het gaan stemmen passeerden de revue. We kijken terug op een zeer geslaagde avond en willen de jongeren dan ook van harte bedanken voor de gastvrijheid en de boeiende inhoudelijke gesprekken. Succes Wouter, Andries, Eeuwe en de rest!

Otto Veenstra

Otto Veenstra

Otto Veenstra uit Augustinusga houdt van foute grappen. En hij zit nooit stil. Van beroep is hij opbouwwerker en jongerenwerker. Maar ook in zijn vrije tijd zet hij zich in voor jongeren. Daarnaast is hij onder andere voorzitter van Surhuizum Open Air, secretaris van de Energy Kooperaasje De Harkema en lid van de werkgroep die

Meer over Otto Veenstra