Het is binnen de Partij van de Arbeid een mooie traditie om jaarlijks op 1 mei stil te staan bij de Dag van de Arbeid. PvdA Achtkarspelen deed dat dit jaar met een gratis lunch voor leden en belangstellenden in dorpshuis De Bining in Twijzel.
Er valt nog een hoop te verbeteren
In veel landen wordt sinds 1890 elk jaar op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd. In het begin stond de dag vooral in het teken van de strijd voor de invoering van de achturige werkdag. Tegenwoordig gaat het o.a. om werk, goede werkomstandigheden, een fatsoenlijk loon, bescherming van mensen die dat werk doen, en nog veel méér. Want helaas valt er na al die jaren nog steeds een hoop te verbeteren. Ook in ons land.
Nederland mag zich schamen
Anno 2023 slaagt namelijk een groeiende groep werkenden in Nederland er niet in om nog langer van het inkomen rond te komen. Steeds meer mensen worden met armoede geconfronteerd. Gelijke kansen, een comfortabele en energiezuinige woning en een vaste baan zijn zaken waarvan veel Nederlanders alleen maar kunnen dromen.
Pensioenen lopen al jaren achter bij de prijs- en kostenontwikkeling. Nog steeds worden werknemers op gênante wijze uitgebuit – met name arbeidsmigranten en vluchtelingen uit Oekraïne zijn regelmatig het slachtoffer. Een rijk land als Nederland zou zich er bovendien voor moeten schamen dat steeds meer inwoners zijn aangewezen op voorzieningen als de Voedselbank.
1 Mei is onverminderd actueel
Volgens fractievoorzitter Hink Speulman is de Dag van de Arbeid daarom nog even relevant als in 1890. ‘Het belangrijkste is dat wij op 1 mei stilstaan bij de arbeider, of zoals dat nu heet: de medewerker’, zegt Speulman. ‘Als je werkt, moet je daarvan kunnen bestaan. En als dat niet het geval is, moet je kijken wat daaraan verbeterd kan worden.’
Overheid: geef het goede voorbeeld
Goed werk en zekerheid vormen de basis voor een goed leven. De PvdA strijdt niet alleen dáárvoor, maar ook voor waardering van iedereen die werkt en daarmee een bijdrage levert aan de samenleving, ook als ‘de markt’ er niet voor wil betalen.
PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg sprak in dit kader tijdens de lunch over de positie van bijvoorbeeld beveiligers, chauffeurs en schoonmakers. Zij verdienen een vast contract met een fatsoenlijk salaris bij de overheidsinstelling waarvoor zij werken. Dat mag niet alleen zijn weggelegd voor het hogere echelon – de beleidsambtenaren.
Samenwerking 8KTD
De actualiteit in Achtkarspelen werd namens de raadsfractie van de PvdA uitgebreid belicht door Hink Speulman. Volkshuisvesting, de samenwerking tussen Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel en burgerparticipatie namen daarbij een belangrijke plek in. Ook in zijn betoog klonk nadrukkelijk door dat de overheid het goede voorbeeld moet geven.
Met zo’n 700 werknemers (of meer) vormen beide gemeenten namelijk een grote werkgever, aldus Speulman. ‘Het gaat op dit moment in de gezamenlijke ambtelijke organisatie niet goed, vooral omdat het op elkaar afstemmen van werkwijzen om politieke redenen niet van de grond komt. Dit gegeven, in combinatie met de resultaten van het onderzoek naar de werkbeleving en tevredenheid van de werknemers, kun je en mag je – ook vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap – niet negeren.’
Mede om die reden wil de PvdA binnen de herbezinning op de samenwerking tussen beide gemeenten niet alleen zorgvuldig te werk gaan, maar ook rekening houden met de urgentie. ‘De medewerkers van de ambtelijke organisatie verdienen op korte termijn duidelijkheid en zekerheid, zodat zij iedere dag weer met plezier naar het werk kunnen gaan, waarbij zij weten dat ze worden gezien, gehoord en gewaardeerd’, aldus Speulman.
Burgerparticipatie
De herbezinning over de samenwerking gaat over méér dan de vorm waarin de samenwerking gestalte heeft gekregen.
Het gestaag groeiende takenpakket van de gemeenten, de toenemende complexiteit van de taken van de gemeenten, die steeds hogere eisen stelt aan de organisatie en het bestuur, de actuele financiële ontwikkelingen en het bijbehorende sombere perspectief van de gemeenten en een aantal andere relevante aspecten en uitdagingen vragen om een zorgvuldige, toekomstgerichte afweging, is de mening van de PvdA-fractie.
‘De keuzes die we nu maken hebben een impact die zich over vele jaren zal laten voelen. Daarom kunnen en mogen die keuzes niet worden gemaakt zónder een helder en duurzaam toekomstbeeld op lange termijn. Kernvraag daarbij is: in wat voor gemeente willen wij dat de inwoners van zowel Achtkarspelen over pakweg dertig jaar wonen, werken en leven?’
De PvdA-fractie wil de inwoners bij de beantwoording van die vraag betrekken, evenals bij de vraag hoe dat toekomstbeeld kan worden bereikt: welke keuzes moeten de gemeenteraden daartoe maken en welk proces volgen zij daarbij?
De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft onlangs echter besloten om de inwoners alléén in het proces van herbezinning over de samenwerking te betrekken als het uiteindelijk tot een fusie tussen beide gemeenten zou komen. Een motie van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie om nu al invulling te geven aan ‘burgerparticipatie’ werd weggestemd. Voor de deelnemers aan de 1 mei-lunch was dit onbegrijpelijk: zij riepen de fractie op om naar wegen te zoeken om de inwoners alsnog bij het proces te betrekken.
RTV-NOF maakte een korte impressie van de bijeenkomst, die bovendien door Omrop Fryslân werd gedeeld. De video is in dit bericht opgenomen. De foto boven dit artikel is eveneens gemaakt door RTV-NOF.