Is kerst voor iedereen?

Door Otto Veenstra op 28 december 2023

(Dit artikel is de bijdrage voor de rubriek ‘de Spreekbuis’ in de Feanster van 27 december 2023)


Naastenliefde als leidend principe.

De kerstdagen zijn weer achter de rug. Velen van ons hebben met hun familie, vrienden en geliefden deze dagen doorgebracht.
Toch zal het niet voor iedereen feest geweest zijn.
Gedurende deze dagen worden mensen die geliefden verloren hebben of die om andere redenen eenzaam zijn, meer dan normaal geconfronteerd met de gevolgen hiervan.

En dan zijn zij er nog, die er – volgens een steeds groter deel van de bevolking – niet bij horen of die hier gewoon niet welkom zijn. Met name vluchtelingen. Mensen dus waarvoor, om een Bijbelse term te gebruiken, geen plaats is in de herberg. En hier wringt het bij mij als sociaal mens.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

 

Zelf heb ik een christelijke opvoeding gehad waarin ik geleerd heb om te zien naar anderen. Een Foster Parents Plan kindje onderhouden van ons zakgeld, brieven schrijven voor Amnesty om politieke gevangenen vrij te krijgen, enzovoort. Ik zie mijzelf dus als iemand die qua normen en waarden voortkomt uit de joods-christelijke traditie. Naastenliefde was daarbij een leidend principe. Maar naastenliefde, wat is dat dan?

Ik heb in elk geval niet geleerd dat mijn naasten alléén autochtone blanke Friezen zijn en dat de rest daar buiten valt.

Zo staat het ook niet beschreven in de Bijbel. De naaste is nadrukkelijk ook de vluchteling die op zoek is naar een veilige plek. Mede daardoor heb ik het niet op partijen die deze mensen buiten de deur willen houden. Omdat er dan geen sprake is van naastenliefde. Want dat gaat verder dan het kopen van een straatkrant tussen kerst en oud en nieuw.

Partijen die aan de ene kant een keihard standpunt hebben op het gebied van het toelaten van vluchtelingen en aan de andere kant praten over ons land, dat een joods-christelijke traditie kent die we moeten bewaken, wantrouw ik dan ook. Als je de joods-christelijke uitgangspunten belangrijk vindt: laat dit dan ook zien.
Toon naastenliefde.
Gelukkig zijn er nog steeds veel mensen die dit doen.

En ja, wat mij betreft is een echte christen een socialist. Jezus was dat op basis van zijn daden ook. De hoeder van de naastenliefde.

 

Otto Veenstra
Toch écht raadslid namens de PvdA, afdeling Achtkarspelen.

Otto Veenstra

Otto Veenstra

Otto Veenstra uit Augustinusga houdt van foute grappen. En hij zit nooit stil. Van beroep is hij opbouwwerker en jongerenwerker. Maar ook in zijn vrije tijd zet hij zich in voor jongeren. Daarnaast is hij onder andere voorzitter van Surhuizum Open Air, secretaris van de Energy Kooperaasje De Harkema en lid van de werkgroep die

Meer over Otto Veenstra