Investeer in onze jongeren

14 maart 2022

Onze kinderen en jongeren hadden het de afgelopen twee jaar zwaar. School, werk en elkaar ontmoeten werden ineens heel anders. Dat heeft veel van hen gevraagd. Maar ook van de jongerenwerkers, de leraren en alle andere mensen die zich om de jeugd bekommeren. Daarom gingen de lijsttrekkers van de Partij van de Arbeid in Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân op bezoek bij ’t Stationnetje in Hurdergaryp en de Mienskip in Buitenpost. Het bezoek werd afgesloten bij het Harddraverspark in Dokkum. Omdat beleid voor kinderen en jongeren niet alleen in de gemeenten wordt gemaakt maar óók in de Tweede Kamer gingen Kamerleden Habtamu de Hoop (onderwijs en emancipatie) en Henk Nijboer (wonen en financiën) met hen mee.

Veekrkracht
’t Stationnetje is een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, elkaar kunnen helpen en zichzelf kunnen ontwikkelen. En wat belangrijk is: Iedereen is welkom bij ’t Stationnetje. Je mag daar zijn wie je bent of wie je wilt zijn. Dat werd wel duidelijk uit de indrukwekkende verhalen van de jongeren. Die gaan over het gevecht tegen de bureaucratie en andere problemen. Maar vooral over veerkracht en elkaar helpen om problemen te overwinnen én met elkaar leuke dingen doen.

Ontroering
De verhalen ontroerden ook. Lijsttrekker Peter van de Hoef: “Ik ben enorm onder de indruk. Door de persoonlijke verhalen. Maar ook door de aanpak van ’t Stationnetje. Hier zie je dat de wensen en behoeften van jongeren serieus worden genomen. Ze kunnen hun eigen talenten inzetten. Om zichzelf te ontwikkelen en om anderen te helpen.”

Trots op de leerlingenraad
De Mienskip in Buitenpost is een van de basisscholen van scholenkoepel Roobol. Bij Roobol leren de kinderen te ontdekken wat hun talenten zijn en hoe ze die kunnen ontwikkelen. En ook de leraren worden gestimuleerd om te blijven leren. De hele ‘mienskip’ wordt daar bij betrokken, waaronder ouders en bedrijven uit de eigen omgeving. Habtamu de Hoop en Henk Nijboer werden door de kinderen van de leerlingenraad van de Mienskip gevraagd wat je moet doen om Kamerlid te worden. Dáár is geen vaste route voor. Habtamu de Hoop daarover: “Ik wilde heel graag de stem van jongeren laten horen in de politiek. Ik was al presentator van het Klokhuis en daarna ging ik in de gemeenteraad van mijn gemeente. Dat vond ik zo leuk dat ik naar de Tweede Kamer wilde. Dat lukte ook nog! Ik vind het super stoer dat deze kinderen op deze school ook al hun stem laten horen in de leerlingenraad. Daar kunnen ze trots op zijn!”

Pikefel
De kinderen van de leerlingenraad hebben vorig jaar besloten om de Friese regenboogvlag op te hangen bij hun school. Ze legden uit waarom: “Omdat we it belangryk fine dat alle bern op ús skoalle har feilich fiele en harsels doarre te wêzen.” De bezoekers kregen ook hier ‘pikefel’ van. Lijsttrekker Hink Speulman: “De scholen van Roobol zijn voor ons inspiratie geweest voor ons verkiezingsprogramma. Ieder kind moet mee kunnen doen, talenten kunnen ontwikkelen en zich veilig voelen op school. Het bezoek van vandaag heeft laten zien dat dat ook echt kan. Door visie te hebben en ambitie te tonen. En door de inzet van de kinderen, hun ouders, de leraren en de leiding van Roobol.”

Inevesteren in onze jeugd
In Dokkum heeft de Partij van de Arbeid zich ingezet om bij de herinrichting van het Harddraverspark de voorzieningen voor de omwonenden te behouden. Vooral de groene ruimte en de sportverenigingen zijn belangrijk voor de kinderen uit de buurt. De PvdA blijft zich verzetten tegen de ambitieuze plannen voor een extra brug naar het stadscentrum.
Niet alleen omdat dan cultuurhistorische kenmerken van de stad worden vernield. Lijsttrekker Gryte Schaafstal: “Vandaag hebben we gehoord hoe belangrijk het is om in kinderen en jongeren te investeren. We zien dat daar vaak te weinig geld voor is. Wij investeren onze miljoenen liever in onze jeugd dan in een brug die nergens naar toe gaat.”