Hannen út de bûse!

Door Elly Pilat op 13 juli 2023

(Dit artikel is gepubliceerd in de rubriek ‘de Spreekbuis’ in de Feanster van 12 juli 2023)


 

Hannen út de bûse!

Laatst hoorde ik deze uitspraak op het sportveld. De betreffende speler moest zich actiever opstellen in het spel, aldus de trainer. De trainer stond er zelf ook driftig bij te gebaren met de handen en gaf daarmee – misschien wel onbedoeld of onbewust – het juiste voorbeeld. De hannen moasten út de bûse.

Het deed mij denken aan mijn eerste jaar op de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding), waar ik als zeventienjarige al snel te horen kreeg dat je nooit ­– maar dan ook echt nooit! – met je handen in de broekzakken mocht staan lesgeven. Het zou er ongeïnteresseerd uitzien en je werd geacht met een actieve houding voor je klas te staan. Een wijze les die ik ter harte heb genomen.

In de jaren die volgden kreeg ik meer ervaring in het lesgeven en kwam ik in een positie waarin ik steeds meer achteruit kon stappen om te observeren wat er gebeurde tijdens mijn lessen. En wat schetste de verbazing? Ik merkte dat ik steeds vaker met de handen ín de zakken stond… Niet omdat ik ongeïnteresseerd was, het tegendeel was waar: ik was dik tevreden over wat ik zag. En juist dáárom stond ik met de handen in de zakken. Het was goed en ik hoefde het proces alleen maar te laten gebeuren.

Hoe bevoorrecht zo’n positie is, realiseer ik me de laatste tijd steeds beter. Want voor onze gemeente kunnen we nu niet rustig achteruit stappen en tevreden toekijken hoe soepel het allemaal verloopt. Er is werk aan de winkel: hannen út de bûse!

De gemeenteraden van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben namelijk besloten om de huidige samenwerking te beëindigen. Dit betekent dat de Werkmaatschappij 8KTD (de gezamenlijke ambtelijke organisatie) zal worden ontvlochten. Een flinke klus, die tijd en geld gaat kosten. En dat terwijl we onze bestaande ambities nog altijd willen kunnen blijven uitvoeren, zoals de ambities ten aanzien van woningbouw, sociaal domein, sport en cultuur.

PvdA ziet graag dat onze gemeente sociaal, duurzaam en boven alles lééfbaar blijft. Voor een leefbare gemeente is het noodzakelijk dat ook deze ambities een prioriteit blijven en dat we de bewuste keuze maken om het geld ook hieraan te spenderen. Wij zetten ons daarvoor in.

 

Elly Pilat

Elly Pilat

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Met deze zin stelde Elly Pilat zich voor als steunfractielid van de Partij van de Arbeid. In het dagelijks leven staat Elly voor de klas. In haar vrije tijd zet zich als vrijwilliger op vele fronten in – er is immers

Meer over Elly Pilat