Door Theun Nicolai op 23 februari 2020

Groot Dokkum

Ik zal u maar bekennen, ik heb niks met Dokkum. Op weg naar Ameland rij ik er langs, niks meer en ook niks minder. Maar ik realiseer mij nog niet ten volle dat Achtkarspelen steeds nauwer verbonden raakt met Dokkum.a
Mijn gevoel bij Dokkum wordt vereenzelvigd met klei, kou, harde wind en een kaal landschap.
Historisch gezien doe ik Dokkum daarmee tekort, ik weet het. Immers Dokkum is landelijk bekend van de moord op Bonifatius en als keerpunt in de Elfstedentocht.
Eenmaal in Dokkum kun je niet “verder” alleen nog maar “keren”.

Toch hebben we wel degelijk te maken met Dokkum. Immers, Achtkarspelen behoort met Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân ( lekker verwarrend) tot de regio Noord Oost Friesland. Een krimpregio waaraan landelijke en provinciale subsidies toevallen. En de hoofdstad van de regio Noord Oost Friesland is Dokkum. En een hoofdstad krijgt natuurlijk de meeste subsidie. Voorbeelden? De Centrale As (kosten € 320 miljoen) en Holwerd aan Zee (kosten € 60 miljoen). Want als Dokkum valt, valt de gemeente Noardeast-Fryslân.

De regio Noord Oost Friesland heeft een gezamenlijke visie op Toerisme en Recreatie voor de regio opgesteld. Kern van de notitie is dat Dokkum wordt omgevormd tot Groot Dokkum. Dokkum wordt de Eiffeltoren van de regio, zie LC van 06–02-2020. Dokkum moet de kar trekken.
De regio Noord Oost Friesland zet thans stevig in op recreatie en toerisme en de stad Dokkum wordt het uithangbord om vakantiegangers te trekken naar de gemeente van klei, kou kaalheid en harde wind. Dat smûk skaadzjend beamtegrien meer bekoorlijk is behoeft geen betoog. Maar de plattelandsregio NO Friesland kiest niet voor het platteland maar voor de stad. De stad Dokkum. Zonder Eiffeltoren.

Maar ik zit niet in de gemeenteraad van Noardearst Fryslân maar in die van Achtkarspelen. Ik gun Groot Dokkum alle succes maar niet ten koste van miljoenen subsidies van Achtkarspelen. De solidariteit van de PvdAfractie in de gemeenteraad van Achtkarspelen kent zo zijn grenzen.
Met de subsidiestromen gelinkt aan de regio Noord Oost Friesland pist Achtkarspelen naast de pot en pissen Noardeast-Fryslân, Holwerd aan Zee en Groot Dokkum vol in de pot. Achtkarspelen is deelnemer maar gedraagt zich als toeschouwer. Achtkarspelen in de rol van lakei van de heersende orde. Maar onze gemeenteraad heeft de belangen van Achtkarspelen te dienen.
Dat is niet links dat is niet rechts, het is broodnodig.

Het jaar 2020 is het Multatuli jaar. Daarom een aangepast citaat van deze grote schrijver:
Groot Dokkum, ik veracht U met grote innigheid.

Theun Nicolai

Theun Nicolai

Theun Nicolai Mijn naam is Theun Nicolai. Ik ben steunfractielid van de PvdA. Van 2010 tot 2021 zat ik in de gemeenteraad. Al sinds de jaren ’70, de periode van Joop den Uyl , ben ik lid geworden van de PvdA . Voor mij was toen en is nog steeds leidend een politiek gericht op

Meer over Theun Nicolai