De Algemene Politieke Beschouwingen.
Na Prinsjesdag gaan de hoeden weer in de kast en maken het Kabinet en de Tweede Kamer zich op voor het grootste politieke debat van het jaar, de Algemene Politieke Beschouwingen. Bij deze beschouwingen voeren alleen de fractievoorzitters en de Minister President het woord. Alle ministers en staatssecretarissen zitten dan in het vak achter de Minister president, vak K. En alle Kamerleden zitten op hun blauwe stoelen.
De Algemene Politieke Beschouwingen gaan over de politieke hoofdlijnen van het Kabinetsbeleid. Bovenal gaat het vaak over de financiën van de overheid en dat maakt het al gauw heel technisch. Op zulke momenten haken veel mensen af in het debat , want ‘de miljoenen vliegen je al gauw om de oren’ en je raakt het spoor bijster.
Ook dit jaar was er veel kritiek uit de media. Het debat was te abstract en te technisch. Een gemiste kans om juist veel mensen wat duidelijkheid te geven over het waarom van politieke keuzes. Dit neemt niet weg dat er elk jaar en ook dit jaar, een prijs wordt uitgereikt voor de beste debater. Want het politieke debat is ‘de zuurstof van de democratie’, nietwaar?
De jury van het Nederlands Debatinstituut verkoos onze Minister President als grote winnaar. Een goed debater moet vooral aanwezig zijn in het debat, respectvol omgaan met de opponenten, goed presenteren en vooral overtuigend argumenteren.
Al deze debateigenschappen kun je al jong leren. Maandagochtend was ik in De Knipe bij de talentklas Politiek en Geschiedenis van de basisscholen De Pream, De Akker en De Adelaar. De leerlingen gingen hier met elkaar in debat op thema’s. Jong talent staat al te trappelen om over enige jaren zich in te zetten voor onze samenleving.
Goed debatteren kunnen ze al!