Afscheid van Achtkarspelen?

Door Theun Nicolai op 3 juni 2021

Hoe groot is de macht / invloed van een gemeente ? Analyse leert dat die zeggenschap gering is. Ga maar na. Het Rijk regelt onze financiële positie middels het Gemeentefonds.

Het ministerie van Economische zaken en Vermillion gaan over gasboringen en fracking in onze bodem. De Provincie legt ons met betrekking tot woningbouw aan de ketting middels absurde bouwcontouren zelfs tot binnen de bebouwde kom van onze dorpen. Kleine windmolens alleen bij agrarische bedrijven en niet op andere geschikte locaties verordonneert de Provincie.

De inkoop van WMO zorg en Jeugdhulp wordt overgelaten aan Sociaal Domein Fryslan. De Veiligheidsregio regelt onze veiligheid. De FUMO gaat over onze milieuvoorschriften. Het Wetterskip zorgt voor “droge voeten” en de Regio N.O. Fryslan ( Dokkum dus) bepaalt onze economische ontwikkeling.

Maar waar gaat Achtkarspelen met zijn 675-jarige historie dan nog wel over ? Nou, over de namen van pleinen. Het plein bij de Action te Surhuisterveen heet Suvelplein. Dus niet Zuivelplein zoals drie gewaardeerde en gerespecteerde organisaties en het college hadden voorgesteld. De gemeenteraad koos voor Suvelplein! De gemeenteraad als leeuw en niet als lam. Weliswaar een leeuw met kunstgebit en zonder klauwen en ballen maar nog wel met het uiterlijk van een leeuw. Hulde.

Kortom : De macht en invloed van een gemeente is beperkt , soms zelfs deerniswekkend. Regio’s en Gemeenschappelijke Regelingen ( GR”S) trekken meer zaken naar zich toe en vormen steeds meer de vierde bestuurslaag. De vierde bestuurslaag als een organisme dat zich beweegt in zijn eigen ondoorzichtige massa zonder politieke controle.

Onderzoek naar de omvorming van de huidige 18 Friese gemeenten naar circa 6 regiogemeenten rondom de grote kernen lijkt wenselijk. Binnen de PvdA heet dit de Bert Middel doctrine.

Sterke regio’s met meer macht en verregaande bevoegdheden. Sterke regio’s die de macht van de vierde bestuurslaag afkalft. De regio als leeuw met tanden, klauwen en ballen.

Regeren is vooruitzien en niet : Vooruit ! we zien wel.

Afscheid

Ik heb me altijd gerealiseerd dat een zetel in de gemeenteraad een werkstoel is en geen ruststoel. En ik ben in een fase gekomen waarbij de ruststoel mij beter past dan de werkstoel. Het gevecht met het collegebeleid, verpakt in vermoeiend ambtelijk proza laat ik graag aan mijn opvolger. Rimpels op het voorhoofd en in uithoudingsvermogen tekenen zich af.

Maar lezers wees gerust, in Achtkarspelen komt geen revolutie. We mogen nog geeneens over het gazon lopen. De historie van Achtkarspelen blijft, de zon schijnt er altijd, de landerijen zijn groen, de avonden lang en gezellig en de vrouwen sierlijk. Het oude is geweest maar het nieuwe is er nog niet.

Theun Nicolai

Theun Nicolai

Theun Nicolai Mijn naam is Theun Nicolai. Ik ben steunfractielid van de PvdA. Van 2010 tot 2021 zat ik in de gemeenteraad. Al sinds de jaren ’70, de periode van Joop den Uyl , ben ik lid geworden van de PvdA . Voor mij was toen en is nog steeds leidend een politiek gericht op

Meer over Theun Nicolai