De pilot in het leerlingenvervoer is een absolute ‘no go’

13 december 2024

UPDATE dd. 17 december 2024
Vandaag heeft Mobiliteitsbureau Jobinder bekend gemaakt dat het plan met opstapplaatsen voorlopig niet doorgaat.

Jobinder heeft samen met de gecontracteerde vervoerders een oplossing gevonden om het leerlingenvervoer de komende tijd uit te voeren zoals kinderen en ouders dat gewend zijn. Er zijn afspraken gemaakt met de vervoerders over de benodigde capaciteit.
Als er in de toekomst alsnog een andere oplossing nodig is, wordt dat goed en tijdig voorbereid in overleg met ouders en vervoerders.


 

Jobinder, het regionale vervoersbedrijf in Noordoost-Fryslân, heeft onlangs aangekondigd per 6 januari 2025 met een pilot te willen beginnen in het leerlingenvervoer. Het idee is dat tijdens deze proef de kinderen niet langer met een klein busje thuis worden opgehaald en naar school gebracht (en vice versa). In plaats daarvan zullen grotere bussen (touringcars of minitouringscars) worden ingezet, zo is het plan, en wordt bovendien gebruik gemaakt van centrale opstapplaatsen.

In het verkeerde keelgat geschoten

Het vreemde (en volstrekt onbegrijpelijke) is echter, dat voor de pilot is gekozen voor leerlingen van het speciaal onderwijs. Dit is de fractie van de PvdA in de gemeenteraad van Achtkarspelen in het verkeerde keelgat geschoten.
Naast de keuze voor het speciaal onderwijs, maken de slechte communicatie, het gebrek aan overleg en de timing de pilot voor de PvdA-fractie onaanvaardbaar.
De fractie heeft daarom samen met GroenLinks vragen gesteld, en heeft het onderwerp samen met die partij en het CDA op de agenda gezet van de raadsvergadering van 19 december 2024.

De belangen van het kind moeten altijd voorop staan

Net als in het onderwijs, moeten in het leerlingenvervoer de belangen van het kind altijd voorop staan. Ook moet er in het leerlingenvervoer steeds ruimte zijn voor maatwerk en moeten de ouders actief betrokken worden bij de besluitvorming en uitvoering van leerlingenvervoer.

In Achtkarspelen betreft de pilot van Jobinder één route met vier opstapplaatsen. Het gaat daarbij om leerlingen van vijf scholen voor speciaal (basis-)onderwijs op de scholencampus Noorderkracht in Drachten. Het gaat dus om kinderen die extra zorg en begeleiding nodig hebben. Bij een aantal van hen is sprake van gedragsproblematiek of psychische problematiek. Voor een aantal van hen zal de verandering zowel ingrijpend als niet-passend zijn.

 

Ouders uiten hun zorgen en ongenoegen tijdens de informatiecarrousel.
Foto: Hink Speulman

 

Gisteravond, donderdag 12 december 2024, lieten de ongeruste en boze ouders tijdens de informatiecarrousel van de gemeenteraad duidelijk horen wat zij van het plan vinden. Zij uitten hun zorgen en ongenoegen. Voor veel kinderen dreigt overprikkeling, waardoor zij – zoals een van de ouders het noemde – ‘met een vol emmertje op school aankomen’.
Jobinder was helaas niet bij de informatiecarrousel aanwezig. De ouders waren geëmotioneerd, en voelen zich door Jobinder gehoord noch begrepen. Voor de chauffeurs, aan wie de ouders hun kind dagelijks toevertrouwen, was echter veel waardering.

Voor de fractie van de PvdA is het plan van Jobinder een absolute ‘no go’. We zullen in de raadsvergadering van 19 december 2024 proberen om – via burgemeester en wethouders – het plan van tafel te krijgen.

 

Heb je vragen of wil je wat kwijt?
Neem dan contact op met een van de leden van het bestuur of van de raadsfractie. Ook kun je een e-mail sturen naar [email protected]

‘Header’-afbeelding van Joshua Choate via Pixabay