Investeren in een duurzame aanpak van armoede

10 december 2024

Er is veel aan de hand in de wereld. Er zijn redenen te over om ons zorgen te maken. Op heel veel zaken kunnen we echter geen of alleen heel beperkt invloed uitoefenen.

Verdubbeling aantal cliënten Voedselbank

Dicht bij huis zijn de berichten eveneens allesbehalve optimistisch. En ook al weten we dat de focus in de gemeente de laatste jaren op andere zaken ligt, tóch is het schokkend als je leest dat het aantal gebruikers van de Voedselbank in Achtkarspelen in twee jaar tijd is verdubbeld.


Link 1: Bericht en video RTV NOF dd. 7 december 2024
Link 2: Bericht op Omrop Fryslân dd. 9 december 2024

Focus op inwoners

Het wordt tijd dat de gemeente zich weer gaat richten op het welzijn van haar inwoners in plaats van met zichzelf bezig te zijn. Ontvlechting, personele krapte en wervingsacties… het levert de inwoners niks op en ondertussen tikken steeds meer mensen de bodem aan.
Armoede heeft enorm veel invloed op de kwaliteit van leven. Mensen die leven in armoede kennen gemiddeld méér en eerder gezondheidsproblemen, leven vaker in een sociaal isolement en voelen zich vaker minderwaardig en ongelukkig.

Duurzame aanpak van armoede

Laten we onze inwoners eindelijk weer op 1 zetten. Door te investeren in een duurzame aanpak van armoede. Dat begint bij het bieden van eerste hulp. We mogen niemand laten verzuipen. Natuurlijk willen we ze leren zwemmen maar zolang ze dat nog niet kunnen, verstrekken we zwembandjes en indien nodig reddingsboeien.
We hebben badmeesters nodig, geen handleiding, maar échte handen, die persoonlijke en individuele begeleiding bieden.
We hebben een overheid nodig die beseft dat het succes van een organisatie wordt bepaald door zijn medewerkers. Een overheid die beseft dat het succes van een gemeente wordt bepaald door haar inwoners.

Niet stil blijven zitten: doneer!

Maar ook als onze overheid niets doet, hoeven wij niet stil te blijven zitten.
Laten we met elkaar proberen om een reddingsboei te zijn. Dat kan door een bijdrage te geven aan de Voedselbank.
Iedere bijdrage, groot of klein, is welkom!
Uw gift kan worden overgemaakt op bankrekening NL97 RABO 0149 4806 44 ten name van Stichting Voedselbank Achtkarspelen.

 

Heb je vragen of wil je wat kwijt?
Neem dan contact op met een van de leden van het bestuur of van de raadsfractie. Ook kun je een e-mail sturen naar [email protected]

‘Header’-afbeelding van Andrew Khoroshavin via Pixabay


Uit ons verkiezingsprogramma 2022-2026:

§ 2.5 Armoede en schulden

Wij willen dat de verschillen tussen arm en rijk afnemen. Die verschillen zijn in Nederland groot en groeien nog steeds. Er is sprake van toenemende armoede, óók onder mensen met betaald werk. Armoede is niet altijd zichtbaar, maar komt tot uitdrukking in (zeer) beperkte financiële middelen, schulden, sociale uitsluiting, gezondheidsproblematiek en beperkte toegang tot onderwijs.

Armoede en schulden leiden tot steeds méér kansongelijkheid. Wij zijn verontwaardigd over het gebrek aan feitenkennis, empathie en bereidheid tot handelen als het om armoede en schulden gaat.

Daarom willen we de mogelijkheden die er op gemeentelijk niveau zijn maximaal benutten. Wij willen dat de gemeente zorgt voor een samenhangend armoedebeleid en een pakket aan steunmaatregelen voor mensen met een laag inkomen dat (naast algemene en bijzondere bijstand) in elk geval de volgende elementen bevat:

    • Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.
    • Individuele studietoeslag.
    • Individuele inkomenstoeslag.
    • Adequate en proactieve hulp bij het voorkomen van schulden en schulddienstverlening.
    • Een collectieve ziektekostenverzekering en compensatie van het eigen risico onder andere bij chronische ziekte met een goed basispakket.
    • Een vergoeding voor het actief zijn in de samenleving voor een specifieke groep vrijwilligers en mantelzorgers.
    • Een regeling voor kinderen – het voormalige ‘Kindpakket’ (nu: ‘Sam& voor alle kinderen’) – zodat zij kunnen meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn.
    • Een tegemoetkoming in de kosten van deelname aan sport en cultuur.
    • In specifieke gevallen: een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang.

Twee van onze uitgangspunten en ambities:
Mede door het lage minimumloon, het lage AOW-pensioen en de lage uitkeringen leven veel Nederlanders óp of onder de armoedegrens. Daarom ligt de bovengrens om voor de gemeentelijke individuele inkomenstoeslag in aanmerking te komen op 130% van de bijstandsnorm die op de aanvrager van toepassing is.

Om voor de individuele inkomenstoeslag in aanmerking te komen moet de aanvrager volgens de huidige regeling 36 maanden in armoede hebben geleefd. Daarom wordt ook wel gesproken van een ‘langdurigheidstoeslag’. Wij willen deze ‘wachttijd-periode’ verlagen na 12 maanden, zodat men al na één jaar voor de toeslag in aanmerking komt en de toeslag dus eerder voor ‘een beetje lucht’ kan zorgen.