Even voorstellen: fractiesecretaris Karst de Vries

20 september 2024

De PvdA-fractie bestaat (naast de twee raadsleden) uit ‘burgerleden’ die de fractie ondersteunen: twee beëdigde steunfractieleden. Op dit moment is echter alleen Elly Pilat steunfractielid. Er is dus plek voor een tweede steunfractielid. Die plek houdt de fractie bewust open voor een jongere.

Eerder dit jaar introduceerden we daarnaast de functie van fractiesecretaris: een niet beëdigd ‘burgerlid’, dat o.a. de volgende taken vervult ten behoeve van de gezamenlijke vergaderingen van de fracties van Partij van de Arbeid en GroenLinks:

  1. Het tijdig ­– in overleg met de voorzitter van de gezamenlijke fractievergadering van PvdA en GroenLinks – opstellen en verzenden van de agenda.
  2. Het bijwonen van de fractievergaderingen en het maken van een beknopt besluitenlijstje van hetgeen daar wordt besproken, dat zo spoedig mogelijk na afloop aan de fracties wordt toegezonden.
  3. Het bijhouden of gemaakte afspraken tijdig worden nagekomen en zo nodig rappelleren (‘voortgangscontrole’).
  4. Het verzamelen en het delen met de fracties van relevante en/of interessante actuele informatie.
  5. Het maken van afspraken met bedrijven, organisaties en instellingen over het door de fracties van PvdA en GroenLinks af te leggen (werk-)bezoeken.

De nieuwe functie wordt sinds juni van dit jaar ingevuld de Karst de Vries – een enthousiaste en leergierige jongere van zeventien jaar. Karst studeert aan de Thorbecke Academie, onderdeel van NHL Stenden en hét instituut voor opleidingen op het gebied van overheidsmanagement. De functie van fractiesecretaris sluit mooi aan bij de opleiding van Karst. De functie is voor Karst een leuke leerplek in de praktijk.

Karst stelt zich hieronder kort voor.

Karst de Vries

Karst de Vries

 

– Hoi! mijn naam is Karst de Vries.
Ik woon al mijn hele leven in Surhuisterveen. In mijn vrije tijd doe ik aan korfbal – bij Korfbalvereniging It Fean in mijn dorp. Ook sta ik soms achter de bar. Als daarnaast vrijwilligers nodig zijn help ik waar ik kan.

Ik heb interesse in de politiek. Door die interesse ben ik gaan nadenken. ‘Wat vind ik nu zelf?’ Het was voor mij meteen duidelijk dat ik naar de socialere partijen moest kijken. Ik kwam al snel uit bij de Partij van de Arbeid: een sociale partij die naar iedereen omkijkt.
Mijn vader stuurde mij door dat PvdA-statenlid Daan Olivier ‘meitinkers’ zocht om mee te denken over een initiatiefvoorstel omtrent duurzaamheid. Dit leek mij interessant, dus ik meldde mij hiervoor aan.
Maar ik vond wél – dat als je het eens bent met een partij en die partij ook nog wilt helpen door met zulke dingen mee te doen – dat je dan ook lid moet worden. Zo gezegd, zo gedaan. –

En dus werd Karst lid van de Partij van de Arbeid en is hij ondertussen de kersverse ondersteuner van de fractie.
Graag nodigen we andere jongeren met belangstelling voor politiek, en die onze politieke koers willen steunen, uit om zich aan te sluiten. De Partij van de Arbeid wil vanuit de beginselen van de sociaaldemocratie in Achtkarspelen werken aan een eerlijker en fatsoenlijker lokale samenleving. Wij vinden de inbreng van jongeren daarbij belangrijk, ja, zelfs onmisbaar.
En heb je misschien belangstelling om beëdigd steunfractielid te worden? Geweldig! We gaan graag met jou in gesprek.

Hink Speulman, fractievoorzitter

 

 

Heb je vragen of wil je wat kwijt?
Neem dan contact op met een van de leden van het bestuur of van de raadsfractie. Ook kun je een e-mail sturen naar [email protected]

‘Header’-afbeelding van SaadiaAMYii via Pixabay. De foto van Karst is gemaakt door Hink Speulman.


Uit ons verkiezingsprogramma 2022-2026:

De Partij van de Arbeid in Achtkarspelen wil politiek bedrijven vanuit de beginselen van de sociaaldemocratie. Dit betekent dat we langs democratische weg werken aan een eerlijker en fatsoenlijker lokale samenleving, waarin:

  • respectvol met elkaar wordt omgegaan op basis van onderlinge betrokkenheid en solidariteit;
  • aandacht is voor en invulling wordt gegeven aan maatschappelijke emancipatie en participatie van groepen en individuen;
  • voldoende geschikt en zinvol werk en passende en betaalbare huisvesting beschikbaar is voor iedereen;
  • de mens en de menselijke waardigheid centraal staan en iedereen perspectief wordt geboden;
  • een sluitend netwerk van sociale zekerheid voor iedere inwoner van Nederland beschikbaar is en waarin bestaanszekerheid en volwaardige deelname aan de maatschappij zijn gegarandeerd.
  • respect en zorg voor de natuur, biodiversiteit en het landschap vanzelfsprekend zijn;
  • ruimte is voor creativiteit en ‘out of the box’-denken, om mede zó antwoorden te vinden op de grote uitdagingen die voor ons liggen.

Als politieke organisatie kunnen we bogen op een rijke historie. Dit maakt ons schatplichtig aan de generaties die ons zijn voorgegaan en die steeds pal stonden voor de realisering van hun idealen en van de sociaaldemocratische waarden.
Op ónze beurt – en met inachtneming van de vraagstukken die nu actueel zijn – streven wij niet alleen naar een eerlijker, fatsoenlijker en solidaire samenleving. Nadrukkelijk willen wij aan onze kinderen en de generaties die ná hen komen een wereld doorgeven die hen een eerlijke en blijvende kans biedt op zelfontplooiing en geluk.

De rode draad in ons verkiezingsprogramma wordt gevormd door de kernwaarden van de Partij van de Arbeid:

  • Bestaanszekerheid
  • Vrijheid
  • Gelijkwaardigheid
  • Solidariteit
  • Duurzaamheid