(Dit artikel is gepubliceerd in de rubriek ‘de Spreekbuis’ in de Feanster van 17 mei 2023)
In veel landen wordt sinds 1890 op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd. Zo ook in Nederland, o.a. door de Partij van de Arbeid. Tegenwoordig gaat het daarbij vooral om werk en zekerheid, goede werkomstandigheden, een fatsoenlijk loon, bescherming van mensen die dat werk doen en andere aspecten.
Onverminderd actueel
Want helaas valt er nog een hoop te verbeteren. In Nederland slagen namelijk steeds méér werkenden er niet langer in om van het inkomen rond te komen. Hoewel zij een baan hebben (of meer dan één) worden zij met armoede geconfronteerd. Werknemers verdienen het om zich gehoord en gezien te voelen – en gewaardeerd. Dit maakt de Dag van de Arbeid onverminderd actueel.
Politieke onwil
De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werken ambtelijk al jaren nauw samen. In de gezamenlijke ambtelijke organisatie gaat het echter niet goed. Dit lijkt vooral te worden veroorzaakt doordat het op elkaar afstemmen van werkwijzen om politieke redenen niet van de grond komt.
Goed werkgeverschap
De climax is bereikt en beide gemeenteraden bezinnen zich momenteel op de samenwerking. De PvdA wil daarbij niet alleen zorgvuldig te werk gaan, maar ook rekening houden met de urgentie. De medewerkers van de ambtelijke organisatie hebben immers recht op duidelijkheid en zekerheid, zodat zij weer met plezier kunnen werken. Zij verdienen het om zich gehoord en gezien te voelen – en gewaardeerd.
“In wat voor gemeente willen wij, onze kinderen en kleinkinderen over pakweg dertig jaar wonen, werken en leven?”
Toekomstbeeld
De herbezinning op de samenwerking tussen beide gemeenten gaat over méér dan de vorm waarin de samenwerking gestalte heeft gekregen. Bovendien zijn de keuzes die worden gemaakt van invloed voor vele jaren. Dit vraagt om een helder en duurzaam toekomstbeeld.
Inwoners betrekken
De kernvraag is daarbij: in wat voor gemeente willen wij, onze kinderen en kleinkinderen over pakweg dertig jaar wonen, werken en leven? De PvdA wil de inwoners nauw betrekken bij de beantwoording van deze vraag. Evenals bij de vraag welke keuzes de gemeenteraad daartoe moet maken.
Noodzaak
Ook búiten de herbezinning op de samenwerking wil de PvdA een lans breken voor ‘burgerparticipatie’ – kortgezegd: het structureel betrekken van de inwoners bij besluitvormingsprocessen en het geven van zeggenschap daarin. Het is geen wondermiddel, maar een noodzaak om de tekortkomingen van het huidige politiek-bestuurlijk bestel te verminderen. Want de inwoners verdienen het om zich gehoord en gezien te voelen – en om serieus genomen te worden.