Regenbooggemeente

17 mei 2021

Vandaag is het Internationale Dag tegen LHBTI+fobie. Een goed moment om te kijken wat de gemeente kan doen om LHBTI+ers te beschermen tegen haat. Bijvoorbeeld door te leren van onze buurgemeenten. Vorig jaar werd Noardeast-Fryslân regenbooggemeente. Hoe is dat in zijn werk gegaan? Tineke Admiraal vertelde hierover in onze nieuwsbrief van december 2020.

Fryslân Regenboogprovincie
Voorjaar 2020 las ik de oproep van Sipke Jan Bousema om van Fryslân een Regenboogprovincie te maken. Dat was zo’n mooi initiatief! Daarop heb ik C.S.V. Be Quick Dokkum gevraagd of het hijsen van een Regenboogvlag als blijk van steun mogelijk was. Het bestuur was gelijk voor: ‘Logisch, gaan we doen!’ Sipke Jan was als oud-Dokkumer persoonlijk aanwezig om ook een vlag in top te hijsen: ‘Fantastisch, mijn home town die dit doet. Een regenboogvlag maakt dat ik mij geaccepteerd en welkom voel.’ Ook de andere sportverenigingen op het Tolhuispark en de scoutingclub, V.V. Dokkum en V.V. Kollum deden mee. De vlag wappert sindsdien 7 dagen per week bij Be Quick.

Regenboogwerkgroep
Vervolgens ben ik benaderd door de Regenboogwerkgroep Noardeast-Fryslân. Deze werkgroep -van inwoners uit de gemeente- is in het leven geroepen na een verzoek van wethouder Jouke Douwe de Vries. Burgerparticipatie ten top natuurlijk! Er is een praktisch beleids- en activiteitenplan opgesteld. Dit is afgelopen oktober goedgekeurd door de raad.

Acceptatie, zichtbaarheid en veiligheid
De werkgroep zet haar kennis en kunde in om meer acceptatie, zichtbaarheid en veiligheid voor alle LHBTI+ inwoners van Noardeast-Fryslân te bewerkstelligen. Zo hijsen we hier vier keer per jaar de Regenboogvlag op het stadhuis en diverse andere gebouwen en locaties. Ook zijn we in gesprek met scholen, bedrijven, GGD, de politie enzovoort, organiseren we lokale netwerkbijeenkomsten waar iedereen welkom is en zetten we een oudergespreksgroep op wier kind gay, biseksueel, transgender of anderszins geaard is. De laatste activiteiten kunnen natuurlijk pas plaatsvinden als we de coronaperikelen achter de rug hebben.
Het opzetten van de werkgroep is gedaan door Lenie Lap. Zij heeft een groepje mensen samengesteld die elkaar heel goed aanvullen. Wij zijn hetero, gay, bi en transgender. We bestaan nu in totaal uit een groep van 8 mensen, waaronder ook een jongvolwassene die ons van heel goede feedback en tips voorziet vanuit haar doelgroep.

Nog vaak verbaal en fysiek geweld
Vanuit de LHBTI-hoek horen we verhalen uit de eerste hand wat het betekent om anno nu ‘anders te zijn dan de norm’. Verbaal en fysiek geweld omdat iemand LHBTI is gebeurt nog te vaak. Het aantal suïcidepogingen onder LHBTI’ers ligt beduidend hoger dan bij heteroseksuelen. Ook jonge mensen worden nog te vaak buitengesloten, zoals het niet mee mogen douchen met ploeggenoten op de sportclub omdat ze anders zijn.

Jezelf mogen zijn is het mooiste wat er is
Wij gaan door met meer bewustwording, acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid creëren voor hen. Omdat het ook in 2020 nog steeds nodig blijkt. Want jezelf mogen zijn is het mooiste wat er is!

In mei 2020 werd Fryslân als laatste provincie Regenboogprovincie. Noardeast-Fryslân werd dit najaar de vijfde Regenbooggemeente. Een mooi initiatief dat ook in Achtkarspelen navolging verdient!