Frysklab!
Ik keek mn ogen uit vorige week zondag in het Frysklab! Een mobiel ‘Fabricage–laboratorium’ voor ‘maakonderwijs’. Deze bus reist van Fryslân tot in Belgie en bezoekt scholen en buurthuizen. Kinderen kunnen in het Frysklab van alles maken met een 3D-printer of bezig zijn met bijvoorbeeld robotica. Wat een geweldige manier om uitgedaagd en geprikkeld te worden om zo iets te maken, te creëren. Dit is heel inspirerend en steunt bij probleemoplossend te leren denken. En om te onthouden: wat je zelf op deze manier maakt, vergeet je nooit meer.
Frysklab is een initiatief van de Bibliotheekservice Fryslân, een mobiel FabLab (Fabrication Laboratory). Bibliotheken en makersplaatsen (scholen/bedrijven) vormen hierdoor een totaal nieuwe, uitdagende, en op de toekomst gerichte vorm van onderwijs! Er wordt samengewerkt met het Friesland College en het Waterapplicatiecentrum en ondersteund door een bank en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. De stad Leeuwarden geeft ook financiële steun. Deze inspirerende vorm van onderwijs verdient alle aandacht en moet breed uitgerold worden! Hoog tijd wordt dat ook de Provinciale Overheid mee gaat doen! Op deze manier worden jongeren uitgedaagd voor het techniekonderwijs en past dit in ‘Wurkje foar Fryslan’.
Volgende week wordt het Manifest Makersonderwijs aangeboden in de Tweede Kamer. Opgesteld door leraren, schoolleiders, FabLabs, bedrijven, openbare bibliotheken en andere cultuurmakers. Gevraagd wordt om ruimte voor dit soort initiatieven, het zogenaamde ‘makersonderwijs.. Sterke lokale initiatieven moeten onderling verbonden worden, natuurlijk ook buiten Friesland.
Het mag duidelijk zijn: ik ben razend enthousiast en dat gold ook voor de drie Leeuwarder raadsleden die mee waren op werkbezoek bij Frysklab. Dit was op zondag, toen Frysklab actief was voor de kinderen van de Baljeeschool (weekendschool).