16 maart 2014

Wat stemt Grytsje Hoekstra op 19 maart? PvdA voor meer werk!

Afgestudeerd en… geen baan!
Zelf heb ik dit ook meegemaakt. Vol goede moed betrad ik de arbeidsmarkt. Ik had een hbo diploma op zak, een gemotiveerde, enthousiaste, jonge leerkracht, met genoeg werk- en stageervaringen. Maar meteen een fulltimebaan vinden binnen het onderwijs was er niet bij. Ik hobbelde van het ene invalbaantje naar het andere en zat dagen thuis. En bij de start van mijn
opleiding werd geroepen een knelpuntberoep, er is een groot tekort aan leraren…
Helaas door alle bezuinigingen, grotere klassen, pensioenleeftijd verhoging en scholen te sluiten is hier in het noorden geen kans voor pas afgestudeerde leerkrachten.

Een mislukkeling omdat je geen baan kunt vinden. Dat hakt er flink in. Aan de ene kant ontvang je wekelijks brieven omdat je niet goed genoeg bent. Aan de andere kant voel je je gewoon een mislukkeling omdat je ondanks alles geen baan kunt vinden. Dat is de verborgen kant van jeugdwerkloosheid.
Uiteindelijk heb ik flinke mazzel gehad.
Ik heb een baan gevonden waarin ik dagelijks te maken heb met de werkloosheid onder jong en oud. Achter iedere werkloze gaat een verhaal schuil, ik weet uit ervaring hoe verschrikkelijk ellendig de situatie is om na het afstuderen thuis te zitten
of geen juiste baan te kunnen vinden.

Voor mij is duidelijk waar aan gewerkt moet worden, dat is lastig, maar niet onmogelijk om het huidige aantal werkloze, afgestudeerde jongeren zo snel mogelijk aan een baan te helpen!

We moeten ons sterk maken voor werkgelegenheid in de gemeente Achtkarspelen.