3 mei 2015

Vuur van de Vrijheid.

Stilstaan bij onze vrijheid. Dat doen we elk jaar op 4 en 5 mei. Op 4 mei herdenken we alle mensen die door de oorlog overleden zijn, voor onze vrijheid!
Op 5 mei vieren we onze vrijheid en de bevrijding van ons land. Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dat besef je pas goed als de vrijheid er niet meer is, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het Nationaal Comite 4 en 5 mei lanceerde dit jaar de fakkelcampagne ‘Vrijheid geef je
door!’. De vrijheidsfakkel is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal symbool voor herdenken op 4 en 5 mei. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk mensen, via werkgevers, het speldje met het fakkellogo te laten dragen in aanloop naar 4 en 5 mei. Om met het dragen te laten zien dat je groot belang hecht aan het levend houden en herdenken van 4 en 5 mei.

Ik draag het speldje met fakkellogo ‘Vuur van Vrijheid’ dicht bij mijn hart. Ik hoop velen met mij!

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Er zijn veel mensen gestorven in hun strijd voor onze Vrijheid. Een reis langs de Normandische kust in Noord- Frankrijk, langere tijd geleden, samen met mijn vader, zorgde bij mij voor dat diepe besef. We bezochten begraafplaatsen met duizenden graven van Amerikaanse en Engelse soldaten, zij vochten voor onze vrijheid.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Kijk naar wat er in het Midden Oosten gebeurt, en in Afrika. Onderdrukking, geweld. Kijk naar de grote vluchtelingenstromen over de hele wereld.
In Nederland hebben we de vrijheid om keuzes te maken, vrijheid van denken, vrijheid van handelen. Dat moeten we koesteren, daar moeten we dankbaar voor zijn.

Op 4 mei zal ik in mijn geboortedorp Katlijk spreken bij de dodenherdenking. Op 5 mei bedien ik bij het bevrijdingsfeest in Leeuwarden. Dankbaar dat ik dit mag doen. Herdenken en vieren.

Ik blijf me inzetten voor de vrijheid!!