Door op 16 februari 2014

Sterke PvdA delegatie bij werkbezoek aan Biddle, Kootstertille.

Tweede Kamerlid Jacques Monasch: Hoogste prioriteit voor werkgelegenheidsbeleid Achtkarspelen.

Tweede Kamerlid Jacques Monasch en Statenleden Hennie van Asten en Tjerk Voigt brachten vrijdag 14 februari met de PvdA afdeling Achtkarspelen een werkbezoek aan Biddle in Kootstertille. De PvdA maakt zich grote zorgen over de teruglopende werkgelegenheid in de gemeente en het groeiend aantal werklozen.

Biddle directeur Wiebe de Vries liet het gezelschap weten dat Biddle het ondanks de crisis goed doet. Bij de aanvang van de crisis enkele jaren geleden merkte ook Biddle een dip in de afzet. Die eerste jaren werden gebruikt om de productielijnen nieuw op te zetten, het bedrijf te versterken en om nieuwe producten te ontwikkelen. De kwaliteit van de producten die Biddle in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld in klimaatbeheersing – luchtgordijnen maar ook aircosystemen – is sterk verbeterd. De afzet van de producten is wereldwijd en groet sterk inmiddels sterk groeiende.

De verwachting is dat het bedrijf de komende tien jaar kan groeien naar een verdubbeling van het medewerkers en een toename van de omzet naar schatting 30 miljoen euro. De huidige 62 personeelsleden van Biddle komen voornamelijk uit de nabije regio. “En dat willen we zo houden,” aldus directeur De Vries. “Ook aan verplaatsen van het bedrijf naar elders denken we niet.”

Biddle is een voorbeeld van een bedrijf dat ondanks de crisis heeft geïnvesteerd in innovatie en werkgelegenheid en daardoor overeind blijft. Elders in Achtkarspelen neemt de wrerkgelegnheid af, recent nog door het faillissement van VDM in Drogeham. “Een toename van het aantal werklozen met 40 % in 2013 is een ramp voor de gemeente,” aldus raadslid Theun Nicolai. Kamerlid Monasch vindt dat de gemeente Achtkarspelen het werkgelegenheidsbeleid de hoogste prioriteit moet geven. Dit is mogelijk door gebruik te maken van landelijke en provinciale regelingen en subsidies, zoals ook door de buurgemeenten van Achtkarspelen gebeurt. Ook zijn er geldstromen om jongeren aan werk te helpen. Elders in Nederland en ook in Friesland neemt de werkgelegenheid weer iets toe. “Het is een zorgelijke ontwikkeling dat die trend niet geldt voor de gemeente Achtkarspelen,” aldus Jacques Monasch.