Door Lutz Jacobi op 20 december 2014

Sprong naar het nieuwe jaar.

De laatste week voor het kerstreces is altijd een zeer roerige week. Veel extra debatten en last-minute afspraken en vooral hele lange dagen met debatten tot in de nacht. Voelt raar, want de wereld draait ook als het kerst is toch gewoon door. Toch is het goed om weer even het werk achter je te laten en tijd te hebben voor familie en vrienden. Even wat afstand nemen van Den Haag om daarna weer met een fris gemoed de draad op te pakken.

Deze laatste week voor de kerst ontstond een ‘puzzel’. Want zo zou je t kunnen noemen, in plaats van een conflict, een scheuring of een dreigende Kabinetsval. Vlak voor goedkeuring van de Zorgwet blijken afgelopen dinsdag drie Eerste Kamerleden er nog niet helemaal tevreden mee en ‘trokken daarover aan de bel’. De Zorgwet werd hierdoor weg gestemd en zo’n beetje dag en nacht is er gezocht naar een oplossing voor reparatie. Geen simpele zaak!
Maar donderdagnacht kwam de oplossing en zaten we tot diep in de nacht weer in de Tweede Kamerbanken voor een debat over deze reparatie van de Zorgwet.

In Haarlem startte ondertussen 3FM voor ‘het Glazen Huis’. Net als voorgaande jaren bied ik op de veiling een ‘dagje Den Haag’ aan. En daarnaast mijn echte Fryske wedstrijd-Fierljepstok! Deze 4 meter lange fierlepper bleef achter na een mooie ‘Fryslânjûn’ in Nieuwspoort/Den Haag en ik kreeg hem cadeau. Geweldig leuk, maar op mijn werkplek ook een beetje onhandig: hij is zo lang dat ik er al een keer, bij het verplaatsen, een plafondtegel mee sloopte.

Je kunt met deze fierljep-stok: heel-ver-weg-springen, hoogspringen, over je eigen schaduw springen. Of gewoon een keer over een slootje. Heel onhandig om te vervoeren, maar voor een goed bod, en dan bedoel ik écht goed, ten bate van de bestrijding van vrouwenmishandeling, kom ik hem persoonlijk brengen!

Zie https://veiling.3fm.nl/alle-veilingobjecten/12

Het werkjaar is na deze week voorbij, de Kamer vergadert weer in januari. We gaan even uitrusten, bezinnen, de kranten gaan de prullenbak in. Wens een ieder veel liefde, gezondheid en wijsheid voor het nieuwe jaar!

Lutz Jacobi

Lutz Jacobi

Voormalig lid van de Tweede Kamer, afkomstig uit Wergea. Was woordvoerder natuur, platteland en water en bemoeide zich als volksvertegenwoordiger met alles wat zij belangrijk vond. Frysk, yn ieren en sinen. Schreef iedere week een column. Een aantal daarvan is hier gepubliceerd.

Meer over Lutz Jacobi