Door Lutz Jacobi op 14 februari 2016

Schelden, beledigen, bedreigen…

Per dag krijg ik als lid van de Tweede Kamer zo’n 200 mails. Rond de dertig daarvan zijn “scheldmails“. Van mensen die van begin tot eind woorden gebruiken als “volksverlakkers, graaiers, klootzakken, ze moeten jullie opsluiten” enzovoort. Deze mails worden dagelijks naar alle Kamerleden gestuurd. Ik zie dit dan ook niet als “persoonlijke post “.
De meeste van mijn collega’s zetten deze mails direct in de SPAM en zien deze dus niet meer. Ik doe dit niet en zo eens per dag schrijf ik op zulke mails terug . Ik reageer dan vaak in de trant van: “Waarom scheldt u zo? Dat levert toch niks op? We kunnen beter ‘s samen een kopje koffie gaan drinken en van gedachten wisselen…”.

Soms stopt daarna de verzending aan mij en hoor ik nooit meer iets van deze persoon. Soms leidt het tot een nader contact en gesprek. Vaak zie je dan een persoon die alleen leeft, weinig tot geen contacten heeft en alleen maar boos is op de wereld. Veelal is er waardering voor de reactie op de scheldmail.

Dit soort zaken gebeurt ook op facebook en twitter. Op twitter krijg ik wel ’s directe bedreigingen en vraag dan het cybercrimeteam van de Politie om nadere gegevens over deze persoon.Vaak weten ze wel wie het is.

Social media is natuurlijk een mooi platform om anoniem er maar van alles op te gooien, zonder dat iemand je kent. Zonder respect. Eigenlijk is dit misbruik maken van de mooie mogelijkheden van social media.

Afgelopen week ging minister Lodewijk Asscher in verweer tegen al degene die op zijn Facebook hem van alles en nog wat uitmaakten. Gewoon met “humor “en scherp! Ik vond dit stoer van hem en hoop dat dit vervolg krijgt.

Mensen, stop met dit gescheld en wees wat positiever, liever voor elkaar!

En laat de politiek zelf het goede voorbeeld geven.

Lutz Jacobi

Lutz Jacobi

Voormalig lid van de Tweede Kamer, afkomstig uit Wergea. Was woordvoerder natuur, platteland en water en bemoeide zich als volksvertegenwoordiger met alles wat zij belangrijk vond. Frysk, yn ieren en sinen. Schreef iedere week een column. Een aantal daarvan is hier gepubliceerd.

Meer over Lutz Jacobi