PvdA en FNP dienen motie in inzake borstkankeronderzoek

Door Hink Speulman op 3 juni 2021

In de raadsvergadering van donderdag 3 juli zullen PvdA en FNP gezamenlijk een motie indienen over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Borstkanker is wereldwijd een veelvoorkomende vorm van kanker die met name in westerse landen wordt vastgesteld. Met 26% van alle diagnoses is borstkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Via bevolkingsonderzoek wordt geprobeerd om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. De incidentie van borstkanker (= het aantal nieuwe gevallen per tijdseenheid, per aantal van de bevolking) is de afgelopen decennia toegenomen en bij de voortdurende verbetering van behandelingen is steeds meer aandacht voor het zoveel mogelijk voorkomen van late gevolgen.

Directe aanleiding tot de motie is het besluit door de verantwoordelijke staatssecretaris om de frequentie van het borstkankeronderzoek van eens per twee jaar te verlagen naar eens per drie jaar. Als reden hiervoor wordt personeelstekort genoemd. Met de motie willen wij bereiken dat de gemeenteraad namens de inwoners van Achtkarspelen uitspreekt dat de genomen maatregel ongewenst en onverantwoord is en moet worden gestopt. Voorts zou het goed zijn om de leeftijdsgrens voor deelname aan het bevolkingsonderzoek te verlagen van 50 naar 35 jaar. Wij hopen dat de gemeenteraad bereid is op deze wijze – net als andere gemeenten – een krachtig signaal richting ‘Den Haag’ af te geven.

Naast deze motie, en die over ‘Tiny Houses’, zal de PvdA donderdagavond een motie indienen over wijziging van de inkomenstoeslag. Het betreffende agendapunt is tijdens de raadsvergadering van 22 april doorgeschoven naar die van 3 juli: zie het eerdere bericht op de site van de afdeling Achtkarspelen van de PvdA van 20 april jongstleden.

Hink Speulman

Hink Speulman

Hink Speulman is jarenlang in zowel de commerciële als de publieke branche werkzaam geweest. Zijn belangstelling gaat uit naar mens en samenleving, evenals naar kunst en cultuur. Sinds december 2020 gepensioneerd, maar ‘niets doen’ is niet zijn stiel. Hink beschouwt zichzelf als een rechtgeaarde en kritische sociaaldemocraat, maar géén meeloper in een beweging.

Meer over Hink Speulman