Door op 23 maart 2013

Politiek café Burgum

Politiek café in Kihool Burgum met PvdA afdeling Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Jacques Monasch over het uit de handlopen van de Hypotheek aftrek in tien jaar van 4 miljard naar 11 miljard, over het volslagen uit de hand lopen van de zorg. De jeugdwerkloosheid, de huurwoningmarkt. De financiele dekking door de overheid. Wat kan wel en wat kan niet.Maar de bezuinigingen zijn nog niet over en de pijn zal nog een aantal jaren te voelen zijn. De goede jaren zijn voorbij en de realiteit is een soberder beleid. PvdA beleid zal zijn om de onderkant van de samenleving zo veel als mogelijk is te ontzien en de bezuinigingen meer bij de organisaties te leggen. Als voorbeelden noemde hij bezuinigen op management en overhead.
Ook de huursector kwam in de discussie. Doorstroming van goedkopere naar duurdere huurwoningen stagneert in Nederland en heeft grote gevolgen voor jonge huurders die genoodzaakt worden in een dure huurwoning te moeten gaan wonen. Ook hier wordt nieuw beleid op ontwikkeld.
Zorg is in Nederland het meest uit de hand gelopen qua kosten. Jacques pleitte voor kleinzalige zorg op dorpsniveau met het afschaffen van de topzware geldverslindende organisaties. Gemeenten hebben daar een grote rol in stelde hij.

Ook goede signalen. De provincie Fryslan stelt 300 miljoen beschikbaar voor het lostrekken van werk en nieuwe werkgelegenheid. PvdA Statenlid Douwe Hoogland vroeg de beide gemeenten concrete plannen te onwikkelen voor werk en werkgelegenheid. Als voorbeeld noemde hij de aanleg van een glasvezel netwerk in gemeenten. Het levert niet alleen werk oplevert bij de aanleg daarvan maar ook voor de toekomst in ICT.
Een boeiende morgen die ik niet had willen missen.