Door Lutz Jacobi op 14 oktober 2013

Meer bewegen.

In de Leeuwarder Courant las ik het artikel over ‘Stil Zitten’: We zitten te veel en dat is ongezond, zegt hoogleraar Bewegen, Dr. Tibor Hortobagyi uit Budapest. Leden van de Tweede Kamer bewegen sowieso veel te weinig. We zitten te vaak en te lang in vergaderstoelen of in de blauwe stoeltjes. En ik voel dit extra, want ik houd heel erg van sport en bewegen en kom daar nauwelijks aan toe.

Maar tussendoor probeer ik waar dat maar kan, veel te bewegen. Ik neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift, pak de fiets voor afspraken of een boodschap in de buurt en laat regelmatig het mooie Tweede Kamergebouw zien aan bezoekers waardoor ik ook weer even aan de wandel kan door de lange gangen!

Mijn persoonlijk medewerkster reageerde enthousiast op het artikel van de hoogleraar. Zij werkt van dinsdag tot en met donderdag voor mij in Den Haag, op de dagen dat de Kamer vergadert. Daarnaast is ze bewegingsdocente. Ze vertelt me vaak dat we anders moeten omgaan met ons lichaam, dat bewegen energie oplevert en blessures en beperkingen kan voorkomen. Als ze mij er op betrapt dat ik zonder na te denken een lift instap, trekt ze mij er aan mijn jasje uit en zegt ‘we kunnen ook met de trap’.

Als ik een lift instap en er niet aan denk om de trap te nemen, komt dat omdat ik meestal onderweg van afspraak naar afspraak mijn (ruim 200) mails (per dag) lees. Dit vindt mijn medewerkster uiteraard niet goed. Je hebt ruimte in het hoofd nodig en daarvoor kunnen juist die wandelmomenten goed gebruiken, is haar standpunt. Het liefst zet ze mij en haar collega’s ’s ochtends op een yogamat maar dat gaat me te ver.

Lutz Jacobi

Lutz Jacobi

Voormalig lid van de Tweede Kamer, afkomstig uit Wergea. Was woordvoerder natuur, platteland en water en bemoeide zich als volksvertegenwoordiger met alles wat zij belangrijk vond. Frysk, yn ieren en sinen. Schreef iedere week een column. Een aantal daarvan is hier gepubliceerd.

Meer over Lutz Jacobi