Door Joop de Haan op 9 februari 2014

Kandidaat van de Week: Joop de Haan.

Joop de Haan is 55 jaar, komt uit Buitenpost en is getrouwd met Monika. Hij is vader van 2 meiden, Sandra en Claudia. Joop is een vakbondsman in hart en nieren, die niets liever wil dan opkomen voor de ‘gewone man’. Hij maakt zich sterk voor arbeid, woningbouw voor de smalle beurs, schuldhulpverlening en de voedselbank, hoewel de laatste eigenlijk niet nodig zou moeten zijn.

1. Wat doe je in je dagelijkse leven?
Ik ben al meer dan 30 jaar werkzaam bij Europrovyl in Augustinusga, als leidinggevende in de afdeling assemblage. Op mijn werk ben ik ook lid van de ondernemingsraad.
Ik heb heel veel hobby’s en vrijwilligerswerk. Ik ben voorzitter van FNV Bouw Achtkarspelen en ik ben vraagbaak voor FNV Bouw. Ik weet dus wat er in de gemeenschap leeft, vooral bij de mensen die het niet zo makkelijk hebben. Ik ben ook coördinator en invuller van de FNV Belastingservice.
Ontspanning vind ik bij de voetbalvereniging Buitenpost waar ik nog een paar functies bekleed. En nu we het toch over de voetbalvereniging hebben: er moet snel een kunstgrasveld komen en de andere velden moeten worden opgeknapt zodat deze bloeiende voetbalvereniging voor alle mensen weer aantrekkelijk wordt en dat ze weer plezier kunnen hebben in hun sport.

2. Waarom kies je voor de PvdA?
Ik zit gelukkig bij een linkse partij. Ik wil graag meewerken om ons verkiezingsprogramma te realiseren. Ik wil de armoede te lijf gaan. Wij willen zorg op maat. Daarvoor kies ik de PvdA.
De PvdA wil luisteren naar alle bedrijven, instellingen en de bevolking in onze gemeente. Waar lopen zij tegen aan en wat kunnen wij als PvdA in de gemeentelijke politiek voor hun doen. Daarom kies ik voor de PvdA.

3. Waar ben je trots op in de afgelopen 4 jaar?
Waar ik trots op ben is dat wij als FNV Bouw het plan “Trek de bouw los“ hebben opgesteld. Er is veel over gepraat. De jeugdwerkloosheid in onze gemeente is schrikbarend hoog. Wij moeten er dan ook alles aan doen om dat terug te dringen. Er moet weer gebouwd worden, vooral starters- en zorgwoningen. Bedrijven uit onze gemeente moeten dat werk uitvoeren, geen bedrijven uit het westen van het land. Jongeren moeten leer-/werkplekken krijgen. Zo kunnen we jongeren een kans geven en mensen die al langer werkloos zijn terug laten keren op de arbeidsmarkt.

4. Wat vindt je een van de belangrijkste onderwerpen waar de PvdA mee aan de slag moet?
Armoedebestrijding! Ik zou willen dat er over 4 jaar geen armoede meer is in Achtkarspelen, dat niemand gebruik hoeft te maken van de voedselbank en de schuldsanering. Dit houdt in dat er meer werk moet komen en mensen, en vooral de jeugd, weer meedoen in onze gemeente.
De zorg baart mij ook zorgen en ook hiervoor moet de PvdA zich inzetten. Mantelzorg is goed en moeten wij ook behouden. Maar er is meer nodig om thuis te kunnen blijven wonen en daar wil ik me voor inzetten: zorg op maat.

5. Hoe haal jij mensen over om PvdA te gaan stemmen?
Dat is een geweldige uitdaging! Ik weet dat er veel mensen teleurgesteld zijn in de landelijke politiek en de PvdA. Veel mensen gaan nu gewoon niet meer naar de stembus. Maar ik ga graag met iedereen hierover in gesprek en probeer met voorbeelden mensen tot andere gedachten te brengen. Wie niet naar de stembus gaat zorgt dat zijn stem bij een partij komt die ze helemaal niet willen stemmen. Bovendien is het belangrijk om bij de gemeentelijke verkiezingen niet naar het landelijke politiek te kijken maar te kijken wat onze inzet in de gemeente is.

6. Wat is jou levensmotto?
Blijven lachen, ook als het even tegen zit.

7. Wie is jou grote voorbeeld?
Mijn grote voorbeeld is John Kerstens. John zit nu in de tweede kamer voor de PvdA, daarvoor was hij voorzitter van FNV Bouw, daarvoor sectorbestuurder en daarvoor juridische medewerker van FNV bouw. Altijd de lat wat hoger gaan leggen. Altijd wat anders willen doen. Het streven hebben om door te leren en sterker en socialer te worden. Dat wil ik ook!

8. Wat wil ik verder nog kwijt?
Ik weet dat de landelijke politiek zware ingrepen heeft gedaan in deze crisistijd. Maar er komt weer licht aan het eind van de tunnel, we gaan stap voor stap weer uit de crisis komen. In de bouwsector zal dat nog wel een jaartje later zijn. Daar heeft de PvdA zich in Den Haag de afgelopen tijd sterk voor gemaakt.

Als ik in de gemeenteraad zou komen zou ik graag een klankbordgroep willen oprichten met daarin mensen uit alle dorpen van de gemeente. Ik hoor graag de mening van anderen, weten wat er speelt en dat meenemen naar de fractie en naar raadsvergadering.
En ik wil iedereen aansporen om op 19 maart naar de stembus te gaan voor de gemeentelijke verkiezingen. Laat uw stem niet verloren gaan!

9. Hou jij meer van waldbeantsjes of van waldgielsjes?
Het allerliefst wâldbeantsjes, daar kun je me ‘s nachts voor wakker maken!

Opname 058 - kopie (483x640)

Dit artikel is terug te vinden met de zoekknop GR2014.