8 mei 2013

Jonge socialisten en politiek geïnteresseerde jongeren naar Den Haag.

Op donderdag 25 april zijn we met een delegatie sociaal en politiek geïnteresseerde jongeren vertrokken naar Den Haag, allemaal met elk onze eigen ideeën en opvattingen. We waren uitgenodigd door Tweede Kamerlid Lutz Jacobi, van de PvdA.

Gelukkig zijn mensen met een politieke achtergrond vaak spraakzaam en vinden zij altijd van alles over hoe het er aan toe gaat in de wereld, dit zorgde in de trein al voor hele gesprekken en gezelligheid. De dag begon goed!

In Den Haag werden we hartelijk ontvangen bij het Tweede Kamergebouw door Lutz en haar assistente. Vanuit het kantoor van Lutz konden we een blik werpen op het torentje van de premier.

Vervolgens hebben we koffie gedronken in de fractiekamer van de PvdA, waar alle portretten van grote PvdAers te bewonderen waren. Lutz heeft ons verteld hoe een fractie vergadering er aan toe gaat en dat het in de politiek altijd gaat om democratie. Water bij de wijn doen is ook in een fractie zelf aan de orde van de dag. Het viel me op dat ze heel toegankelijk en enthousiast was, de afstand tussen de politiek en het volk leek kleiner dan gedacht. Ook vertelde ze over haar hoofd- en neventaken als Kamerlid. Deze taak wordt niet alleen verricht in Den Haag, maar ze reist het hele land door om van de burger zelf te horen waar verbeterpunten zitten of wat ervaringen op de werkvloer zijn. Met deze taken heeft ze een druk en bewogen bestaan, daar heb ik wel respect voor.

Na een rondleiding door het gebouw, kregen we de mogelijkheid een debat over de Deutschebank bij de wonen. Niet exact het onderwerp wat mijn interesse heeft, maar het was zeker boeiend om eens van dichtbij mee te maken hoe de politiek bedreven wordt. Normaal is dat het beeld wat we alleen op de televisie zien, nu was het live. Diverse Kamerleden legden hun zorgen en vragen neer bij minister Dijsselbloem. Interessant!

De dag werd afgesloten in de Nieuwspoort, waar we met zijn allen een hapje gegeten hebben en het gehad hebben over o.a. het Hoger Onderwijs. Mijn persoonlijke zorgen over het feit dat ik als HBO student maar 3 tot 5 uren per week les heb, kon ik delen met Lutz en Henk Postma die later aanschoof. De Friese lobbyist in Den Haag. Belangrijk op zo’n dag is dat wij als studenten en beginnende werknemers onze kijk op de gang van zaken in Nederland konden delen met Kamerleden en andere betrokkenen. Politiek werkt alleen, als we samen streven naar een veilige, leefbare maatschappij en zo’n dag als vandaag droeg zeker haar bijdrage hieraan.

Het was een leerzame en ook boeiende ervaring om eens een kijkje te nemen in de wereld die wij alleen kennen van kranten, televisie en de radio. Mijn conclusie is, dat onze politieke wereld heel toegankelijk is en er hard gewerkt wordt elke dag om ons land optimaal te laten functioneren.

Iris Kloosterman