Iepen Mienskip

Door Sjon Stellinga op 5 februari 2018

Afgelopen zaterdag waren we bij elkaar, wij van de PvdA in Achtkarspelen. In It Koartling in Buitenpost. De verkiezingscampagne ging officieel van start en het campagneteam had bedacht dat we ter gelegenheid daarvan een schilderij zouden maken waarvan op voorhand alleen de naam bekend was. Maar wat voor naam. Iepen Mienskip. We weten wat het is, we herkennen het als we het zien en we houden ervan. Maar omschrijf het maar ‘ns, die Iepen Mienskip. Goed, dat lukt misschien ook nog wel als we even tijd krijgen, maar de opdracht was nog ingewikkelder. Teken, nee schilder, het maar ‘ns. En dan blijkt het concept zo abstract dat je je per definitie tot de symboliek moet wenden.

Onze fractievoorzitter Theun begon. Theun is een oratorisch en politiek talent, zijn tekenvaardigheden houden daar echter geen gelijke tred mee. Hij schilderde een kerk. Een kerk? Een paar mensen in de zaal werden een tikje zenuwachtig, zaten ze misschien onverhoopt toch bij het CDA? Theun lichtte zijn bijdrage toe. Ik ben de exacte uitleg vergeten maar het had veel met de kerk van Augustinusga waar de raad recent vergaderde te maken. Iedereen weer gerustgesteld. En vervolgens buitelden de bijdrages over elkaar heen. Een stralende zon want we zien de toekomst van de mienskip uitermate zonnig in, een mens want we zijn een mensenpartij in een mensen-mienskip, stenen eruit en bloemen erin want we zijn een duurzame partij in een duurzame mienskip, een voetbal (dat was mijn bijdrage, leg het nog wel ‘ns uit), heel veel kleuren want we zijn een veelkleurige partij in een veelkleurige mienskip, een bij want de biodiversiteit is ons en de mienskip aan het hart gebakken, net ernaast want we durven buiten de kaders te denken en nog veel meer, nog heel veel meer. Als allerlaatste kwam Anja naar voren. Ze schilderde een hart. Een heel groot hart. Een hart om en over alles heen. En daarmee typeerde ze de Iepen Mienskip. Een buurt, een wijk een dorp zonder hart is een soort vinexlocatie. Kil, afstandelijk, leeg. Maar geef het een hart, een hart dat gevormd wordt door mensen en ideeën en het wordt een mienskip. Een Iepen Mienskip.

Een prachtig schilderij. Een PvdA schilderij. Ik geloof dat het een plaatsje in het stijlvol vernieuwde en uitgebreide It Koartling (de verbouwing vordert en nadert z’n voltooiing) krijgt maar ook als dat niet het geval is, het gaat om de verhalen, het gaat om de symboliek, het gaat om onze overtuiging. En die werd prachtig verwoord en geschilderd afgelopen zaterdag. Het komt wel goed met die campagne, het komt wel goed met de PvdA, het komt wel goed met Achtkarspelen. Afgelopen zaterdag zijn we begonnen!

Sjon Stellinga

Sjon Stellinga

Sjon heeft zich in diverse rollen binnen en buiten de PvdA-Achtkarspelen gemanifesteerd als een gedreven politicus en bestuurder. Hij is in staat om stelling in te nemen en daarin zo nodig flexibel én vasthoudend te zijn. Sjon is stevig en overtuigend in presentatie en wordt in de gemeente gewaardeerd, zowel binnen als buiten het gemeentehuis.

Meer over Sjon Stellinga