Door op 14 december 2013

Gemiste kans voor gemeente.

Door het faillissement van de projectontwikkelaar werden donderdag 12 december 2013 bouwkavels in het Vierstromenland (Surhuisterveen) bij opbod verkocht. In november 2013 liet woordvoerder Theun Nicolai wethouder Jan Lammers weten dat de gemeente een redelijk bod diende uit te brengen op alle 17 bouwkavels. Alle raadsleden waren het met Theun Nicolai eens. Hij pleitte voor gemeentelijke uitgifte van de rest van de kavels tegen marktconforme.

De bouwkavels zijn per kavel ongeveer 700 vierkante meters groot en bij de door de gemeente gehanteerde prijzen zou elk bouwterrein ongeveer een ton waard zijn. De projectontwikkelaar hanteerde een hogere vierkante meter prijs.

Donderdag 12 december vond de verkoop plaats. ’s Avonds liet wethouder Jan Lammers  gemeenteraad weten dat gemeente de bouwkavels niet had gekocht omdat de prijs te hoog werd en de gemeente Achtkarspelen de daaraan verbonden risico’s niet zou kunnen dragen. Op de vraag wat het bod van de gemeente op de 17 kavels was geweest moest Lammers schoorvoetend toegeven dat er slechts 4 ton was geboden. Een hogere bieder had alle 17 bouwkavels voor een bedrag van slechts vier en een halve ton gekocht.

Dit ontlokte Theun Nicolai de opmerking dat de gemeente dus maar € 27.000 per bouwkavel had geboden terwijl kavels met deze afmetingen normaal door de gemeente worden verkocht voor meer dan 100.000. Een gemiste kans!

externe link: video van de behandeling van dit onderwerp in de gemeenteraad