Een nieuwe status…

Door Sjon Stellinga op 14 mei 2018

De webmaster genoot vorige week van een welverdiende vakantie en zelf zou ik niet weten hoe ik een stukje op de site van de PvdA in Achtkarspelen moet plaatsen, daarom nu nog een bijdrage uit die op zich wel vrij enerverende week. Eigenlijk was dinsdag acht mei een hoogtepunt. Want die dag werd ik officieel Niet-Roker. Het geval wil namelijk dat het toen precies een jaar geleden was dat ik m’n laatste sigaret had opgestoken. En dat jaar was belangrijk, zo had een deskundige mij ooit verteld. Want gedurende dat eerste jaar ben je iemand die ‘probeert te stoppen met roken’. Maar na een jaar passeer je een mijlpaal, dan hoor je erbij, dan ben je een Niet-Roker. Ik geniet van die nieuwe status.

Een jaar, bijna als vanzelf gaan je gedachten terug naar twaalf maanden geleden. Ik stopte op acht mei. Aan mijn omgeving vertelde ik dat ik verwachtte dat er een jaar later, op acht mei 2018 (dit jaar dus) wel een nieuw college zou zijn. En dan zat mijn werk erop. Curieus eigenlijk, dat ik er nog maar een jaar gelden niet over piekerde om nog ‘ns een ronde mee te willen in een nieuwe raadsperiode. Ik was daar zelfs zo van overtuigd dat ik mij toen een fiets van een paar duizend euro aanschafte. Ik rookte namelijk erg veel, wanneer je daarmee stopt hou je dus ook erg veel geld over (en dat is nog maar één van de talloze voordelen van het Niet Roker zijn). Ik was voornemens die fiets te gebruiken om naar Rome te fietsen. Of naar Santiago, dat mocht ook. In elk geval een kilometer of drieduizend, in m’n eentje, in de zon, gedurende een week of vijf. Nog maar een jaar geleden was dat mijn vastomlijnde plan.

Maar ach, hoe gaan die dingen. Ergens afgelopen herfst bedacht ik me. Omdat het zo goed ging? Omdat Achtkarspelen zulke prachtige ambtenaren heeft? Omdat ik me al 35 jaar zo thuis voel in mijn  partij, de PvdA? Zeg het maar, het zal wel een mix van deze en andere factoren zijn die bijgedragen heeft aan mijn gewijzigde opstelling. Hoe dan ook, ik wilde nog vier jaar bijtekenen als wethouder.

Maar het liep anders. Het CDA achtte samenwerking met het GBA stabieler dan met de PvdA. En dus stop ik binnenkort als wethouder. Maar… die prachtige fiets heb ik nog steeds. En dus zal ik binnenkort wel op pad gaan. Alsof er niets is gebeurd tussen acht mei 2017 en acht mei 2018. Maar zelf weet ik natuurlijk wel beter. Want anders dan toen ben ik inmiddels een trotse Niet-Roker!

Sjon Stellinga

Sjon Stellinga

Sjon heeft zich in diverse rollen binnen en buiten de PvdA-Achtkarspelen gemanifesteerd als een gedreven politicus en bestuurder. Hij is in staat om stelling in te nemen en daarin zo nodig flexibel én vasthoudend te zijn. Sjon is stevig en overtuigend in presentatie en wordt in de gemeente gewaardeerd, zowel binnen als buiten het gemeentehuis.

Meer over Sjon Stellinga