De posters hangen

Door Sjon Stellinga op 21 februari 2018

Het is zover, de verkiezingsborden staan bij de dorpen en de posters hangen. Ik heb ze ‘ns bekeken en ik ben tevreden. Heel tevreden zelfs. Natuurlijk, een enkele partij kiest voor een standaard onpersoonlijke poster die je zonder wezenlijke aanpassing in welke gemeente dan ook zou kunnen gebruiken. Dat is jammer. De kracht van de lokale politiek zit in de herkenbaarheid, in het persoonlijke, en volgens mij kan dat niet genoeg benadrukt worden. Net zo onpersoonlijk is de gestileerde weergave van ons gemeentewapen met daaronder de tekst ‘it moat oars’. Ach, dat ding bestaat al ruim zeshonderd jaar, van mij hoeft het niet zonodig te veranderen, er zijn andere zaken om je druk over te maken. En gelukkig, een heel stel partijen heeft dat goed begrepen, is een stuk persoonlijker. Hoewel, goed begrepen? Ik twijfel even bij de ChristenUnie. Het lijkt erop alsof ze daar gewoon ‘een pasfoto voor op het formulier’ hebben ingeleverd. Staat toch niet echt lekker, zo op die borden. Maar goed, nou niet zeuren, de poging is ook wat waard. De overige partijen hebben gewoon een ouderwetse kop (soms twee) op het affiche. Wat daarbij wel opvalt is dat de kappers in Achtkarspelen overuren hebben gedraaid. Mijn hemel, wat een blotebillengezichten allemaal. Maar goed, smaken verschillen, andere partijen houden kennelijk van strakke scheidingen, spuuglokken en opgeschoren hoofden. Ikzelf ben daar niet zo van.

Heel leuk, eigenlijk zelfs een beetje jaloersmakend, is dat idee van de kandidaten per dorp. VVD en FNP scoren hiermee wat mij betreft zondermeer een doelpunt. (En mochten er meer zijn, ik was vandaag in Buitenpost, Twijzel, Kootstertille, Surhuisterveen en, heb geprobeerd goed op te letten maar dat is niet overal gelukt; op voorhand excuses).  Dat persoonlijke aspect in de politiek dat ik zo belangrijk vind, wordt op deze manier nog ‘ns benadrukt. Hulde! Maar ja, die blotebillenlook steeds weer, dat verknalt veel. Zo’n mooi idee en dan zo beroerd uitgevoerd. Hoewel … de uitzondering lijkt toch de FNP-poster voor Twijzel. Het had de winnaar kunnen zijn, ware het niet dat Tjibbe Brinkman zonodig ook weer op die foto moest. En ook zo groot, hij valt er eigenlijk niet af te knippen. Zonde, want wat was het een mooie plaat geweest zonder… Maar ach, Tjibbe ergens afknippen? Nee, natuurlijk niet, de man zal nog jaren centraal staan in de politiek van Achtkarspelen en gelukkig maar, zonder hem zou de raad een stuk van zijn ziel inleveren. Goed, de conclusie is duidelijk. De mooiste poster is die van de FNP in Twijzel, wij zijn een heel goede nummer twee, dan volgen al die reclameplaatsjes voor de thuiskapper, vervolgens het formulier van de ChristenUnie en die paar steriele ontwerpen die zo van de suikerzakjes van het gemeentehuis of zelfs het hoofdkantoor lijken te zijn geplukt sluiten de rij.

We doen dus mee en meer dan dat. Als de voortekenen niet bedriegen worden dit onze verkiezingen!

Sjon Stellinga

Sjon Stellinga

Sjon heeft zich in diverse rollen binnen en buiten de PvdA-Achtkarspelen gemanifesteerd als een gedreven politicus en bestuurder. Hij is in staat om stelling in te nemen en daarin zo nodig flexibel én vasthoudend te zijn. Sjon is stevig en overtuigend in presentatie en wordt in de gemeente gewaardeerd, zowel binnen als buiten het gemeentehuis.

Meer over Sjon Stellinga