Door Lutz Jacobi op 19 mei 2014

Burgerinitiatief voor Lymeziekte.

Deze week werd een Burgerinitiatief voor aanpak van de Lymeziekte aan de Tweede Kamer aangeboden. Een goede zaak, want als Lyme niet goed behandeld wordt, krijg je de vreselijkste aandoeningen.
De aanpak kan beter en ik pleit voor een apart expertisecentrum voor Lyme in Nederland.
In het debat over het Natuur –en Wildbeheer in Nederland heb ik bijzondere aandacht gevraagd voor het risico dat onze boswachters lopen voor de Lyme. Iedereen kan via een tekenbeet besmet raken met de lymfebacterie en de ziekte van Lyme krijgen. Mensen die in de natuur werken, zoals boswachters, lopen meer risico op tekenbeten.

Vrijwel iedereen in Nederland weet dat een tekenbeet niet onschuldig hoeft te zijn en huisartsen zijn alert, zeker in regio’s met veel natuur. De petitie-indieners zijn daar ook tevreden over. Helaas is er voor een kleine groep chronische lymepatienten nog geen goede genezing mogelijk, de reguliere antibioticabehandeling, die in veel gevallen voor genezing zorgt geldt voor hen niet. Naar een goede oplossing moet intensief worden gezocht. En omdat het ook veel over boswachters gaat in dit geval, heb ik het ook het debat over Wildbeheer aan de orde gesteld. Het Kabinet gaat aan de slag met een expertisecentrum en dat is winst!!

En woensdag was het wederom nog even Serious Request. Op de eerder gehouden veiling in Leeuwarden in december vorig jaar bood Foppe van der Veen een geweldig bedrag voor een dagje Den Haag,. Voor deels een bezoek aan de RTL Studio bij Frits Wester en deels in mijn werkomgeving in de Tweede Kamer. Geweldig gezellige dag! En namens Serious Reguest veel dank aan Foppe, die niet alleen voor meer opbrengst voor de Veiling zorgde, maar in december ook knoerthard heeft gewerkt aan de praktische uitvoering van activiteiten in Leeuwarden in zijn Oosterpoort! Chapeau!

Lutz Jacobi

Lutz Jacobi

Voormalig lid van de Tweede Kamer, afkomstig uit Wergea. Was woordvoerder natuur, platteland en water en bemoeide zich als volksvertegenwoordiger met alles wat zij belangrijk vond. Frysk, yn ieren en sinen. Schreef iedere week een column. Een aantal daarvan is hier gepubliceerd.

Meer over Lutz Jacobi