Door Theun Nicolai op 23 mei 2012

Bezuinigingen versus lastenverzwaring van de Kunduz coalitie

De media, ook de serieuze media zoals het NOS journaal, bezondigen zich aan verhullend taalgebruik. Lastenverzwaring voor de burgers wordt bezuiniging genoemd en indien er wordt bezuinigd door de overheid heet dit eufemistisch ombuiging.

Inzake het financiele plaatje van de Kunduz coalitie spreken en schrijven de media consequent over circa € 14 miljard aan bezuiniging, terwijl er sprake is van lastenverzwaring. Bezuiniging betekent dat de overheid minder geld uitgeeft. Lastenverzwaring betekent echter dat de burgers meer geld afdragen aan de overheid. En dat is een groot verschil. Voor de overheid is lastenverzwaring veel gemakkelijker dan bezuinigen!

Als we de maatregelen van de Kunduz coalitie op een rijtje zetten, blijkt dat er vooral sprake is van lastenverzwaring.

  • De BTW verhoging van 19% naar 21% is een lastenverzwaring van circa € 5 miljard.
  • De onbelaste reiskostenvergoeding wordt afgeschaft en dat is een lastenverzwaring van circa € 600 miljoen.
  • De werkgeversheffing voor hogere inkomens is een lastenverzwaring van circa € 500 miljoen.
  • De huurverhoging voor inkomens rond de € 40.000,= is een lastenverzwaring.
  • De prijsverhogingen op aardgas, rode diesel en eurovignet is een lastenverzwaring.

 

Ik vind het raar dat een lastenverzwaring voor de burgers van vele miljarden ons land kennelijk in feeststemming brengt. Hoewel, ik ben ook wel een beetje in feeststemming want de PVV heeft zich zo lijkt het, definitief buitenspel gezet.

Theun Nicolai

Theun Nicolai

Theun Nicolai Mijn naam is Theun Nicolai. Ik ben raadslid van de PvdA en zit vanaf maart 2010 in de gemeenteraad. Al sinds de jaren ’70, de periode van Joop den Uyl , ben ik lid geworden van de PvdA . Voor mij was toen en is nog steeds leidend een politiek gericht op herverdeling

Meer over Theun Nicolai