30 mei 2013

Bezoek Den Haag.

Afgelopen 25 april was het zover. Met een delegatie jong socialisten uit Achtkarspelen e.o. vertrokken wij vanuit Buitenpost met de trein naar Den Haag. Een gezellig gezelschap.

Tijdens de treinreis had iedereen kennis gemaakt met elkaar. En bij aankomst in Den Haag was het een heerlijk zonnig dagje. We hebben een terrasje gepakt en werden daarna verwelkomt in het Tweede Kamergebouw door Sandra. Sandra gaf ons een rondleiding door het gebouw en al vrij vlot liet ze ons met Lutz Jacobi kennis maken. We mochten een blik werpen in haar kantoor en uitzicht en gingen vervolgens op pad met Lutz, om later weer met Sandra de rondleiding te hervatten.

Lutz nam ons mee naar de fractiekamer van de PvdA. Een kamer waar vele portretten en teksten van de PvdA stonden. Lutz sprak hier over haar werkzaamheden, de indeling van haar werkweek, de debatten die hier gevoerd worden, de overige taken die zij vervuld en voornamelijk het op pad zijn naar de burgers. Tussen het volk staan was haar grootste uitgangspunt en een mooie uitdaging.

We hebben een heel open gesprek met Lutz gevoerd en hele openhartige en toegankelijke vrouw. De ons uitnodigde om aan het eind van de middag een hapje te eten in de Nieuwspoort. Een aanbod welke we natuurlijk niet voorbij wilden laten gaan.

Na de bijeenkomst met Lutz hebben we de rondleiding vervolgd met Sandra, zij nam ons mee naar de plenaire zaal waar net een debat werd gehouden over de Deutsche Bank, de oude zaal; balzaal van het binnenhof, handelingenkamer; alles wat in de eerste en tweede kamer gezegd wordt, komt in de handelingskamer. De oud bibliotheek van het voormalig ministerie van justitie.

Verbazingwekkend was de toegankelijkheid en openheid in de politiek. We hebben een gezellig etentje gehad met Lutz in de Nieuwspoort.

Ik kan terugkijken op een zeer geslaagde dag in Den Haag!

Grytsje Hoekstra